Тревожно! Журналистите, убити заради работата си, са двойно повече тази година

0

Броят на журналистите, убити като отмъщение за работата, е скочил двойно през 2020 г. Престъпни банди и бойни групи се насочват към репортери, работещи в демократични, но изпълнени с насилие държави. Това показва доклад на Комитета за защита на журналистите, базиран в САЩ.

В световен мащаб най-малко 30 журналисти са били убити по време на служба през 2020 г.. Сред тях са 21 убийства за отмъщение, спрямо 10 убийства миналата година. Броят на смъртните случаи във военни действия или кръстосан огън е спаднал до 20-годишно дъно.

„Ужасяващо е, че убийствата на журналисти са се удвоили повече от два пъти през последната година и тази ескалация показва неуспеха на международната общност да се справи с гнетящата безнаказаност“, каза изпълнителният директор на CPJ Джоел Саймън.

Страните със значителен брой убийства са Мексико и Афганистан. Мексико отдавна е най-опасната страна за журналистите в западното полукълбо. Тази година там бяха убити поне петима журналисти. Журналистите, отразяващи Мексико, работят в среда на наркотрафиканти и дълбоко вкоренена корупция, а президентът Андрес Мануел Лопес Обрадор не е проявил политическа воля за борба с безнаказаността. Съвсем наскоро убийство и поредица от заплахи за медиите от заподозряна престъпна банда спряха репортерстването в град Игуала, щата Гереро.

В световен мащаб престъпните групи са най-често заподозрените убийци на журналисти. В един особено ужасяващ случай обаче държавните служители в Иран екзекутираха журналиста Рухала Зам на 12 декември, след като той беше осъден на смърт заради репортажите си за антиправителствени протести през 2017 г.

В световен мащаб трима журналисти са били убити в битка или кръстосан огън тази година, най-малкият брой от 2000 г. насам, тъй като пандемията COVID-19 доминираше вниманието на медиите и ограничаваше пътуванията. И тримата бяха убити в Сирия от предполагаеми руски въздушни удари. Останалите журналисти бяха убити по други опасни задачи, които се превърнаха в насилие, като граждански вълнения в Ирак и Нигерия.

CPJ все още разследва смъртта на поне 15 други журналисти тази година, за да установи дали журналистиката е била мотивът.

Източник: „Дневник“

Прегледана: 53018

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече