„Файненшъл таймс“: Брюксел се тревожи от търпимостта на София към корупцията

0

В Брюксел се засилва загрижеността от търпимостта на София към приятелските политически назначения и корупцията, пише вестник „Файненшъл таймс“.

Видеоматериал, заснет от Христо Иванов при опит за проникване в черноморската резиденция на Ахмед Доган, наблюдаван от повече от 1.2 милиона души, породи продължаващи вече седмици наред протести в страната срещу шуробаджанащината, пише „Файненшъл таймс“, цитиран от БНР.

Политическите трудности на премиера Бойко Борисов повдигат трудни въпроси в Брюксел и други страни от ЕС, продължава изданието. Критиците казват, че Брюксел не е успял да окаже достатъчно натиск върху София да подобри управлението.

Напрежението нарасна допълнително през последните седмици след като България блокира старта на преговорите за членство в ЕС на Северна Македония, което породи тревоги, че България ще се присъедини към Унгария и Полша в техните редовни битки с Брюксел.

България получи милиарди евро помощи, откакто се присъедини през 2007 година и вестникът цитира бившия финансов министър Симеон Дянков, че европейските фондове всъщност са засилили корупцията и заграбването на страната.

Дянков посочва, че средствата са използвани за купуване, пряко или непряко, чрез обществени поръчки на много от медиите и така са били прикрити действията на политиците.

„Файненшъл таймс“ посочва, че в публикуван наскоро доклад на Европейската комисия за върховенството на закона в България е посочена загриженост за липсата на прозрачност кой притежава медиите, за оказван натиск на журналисти и нов проектозакон за външното финансиране на неправителствени организации.

Липсват и окончателни присъди по дела за корупция по високите етажи.

„Файненшъл таймс“ посочва още, че България постоянно е държавата в ЕС с най-нисък рейтинг в Индекса за възприемане на корупцията на „Трансперънси интернешънъл“ и рязко се срива в рейтингите за свобода на медиите.

Източник: Mediapool.bg

Прегледана: 46565

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече