Въпросът: Държи ли Кирил Домусчиев действащо лекарство срещу коронавируса?

0

Темата COVID-19 или новия коронавирус превзе живота ни от вече една година насам. Към момента има широк консенсус, че ваксинацията срещу SARS-CoV-2 е най-ефективният начин да бъде сложен край на пандемията. Вече бяха одобрени няколко ваксини срещу коронавируса, като все още има такива като руската „Спутник V“ или китайска ваксина, които имат одобрение главно извън Европа.

Но не е тайна, че разработките за ваксини са десетки, даже стотици. В същото време все още няма лекарство, което да бъде специфично прилагано за лечение на COVID-19. Лечението на болестта се извършва по специални протоколи, които включват различни медикаменти и много зависи в каква фаза е болестта за прилагането на един или друг медикамент.

Снимка: Deutsche Welle

Дори одобреният специално за лечение на COVID-19 от Световната здравна организация (СЗО) „Ремдесивир“ не помага във всички фази на болестта. В края на миналата година Actualno.com обърна повече внимание на един съществуващ от десетилетия препарат – „Ивермектин“. Това е активната съставка на редица лекарства, като в България „Ивермектин“ е разрешен за търговска употреба единствено под формата на крем (Soolantra 10 mg/g крем, който е за локално приложение и се използва при розацея, помага и при въшки).

Още в началото на юли 2020 г. тогавашният здравен министър Кирил Ананиев и настоящият председател на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) Богдан Кирилов съобщиха, че в България тече клинично проучване в няколко болници на препарат с активна съставка „Ивермектин“ като възможен медицински отговор на COVID-19.

Само че и досега няма никаква информация какво стана с това проучване – защо?

Actualno.com започна разследване и след няколко седмици на събиране на информация картината вече е по-ясна. Възложител на клиничното проучване не е държавата в лицето на Министерството на здравеопазването, а „Хювефарма“ ЕООД. Собственик на фирмата е Кирил Домусчиев, а препаратът, който се проучва в рамките на клиничното изпитание, е с името HUVE-19! Според получен от здравното ни министерство (МЗ) официален отговор, планираният период на продължителност на клиничното изпитване съгласно подадената документация по разрешаване на изпитването е 3 месеца.

В ИАЛ е подадено уведомление за първи включен пациент по изпитването в център Втора МБАЛ-София на 19.05.2020 г. „В тази връзка клиничното изпитване следва да е приключило, за което Изпълнителната агенция по лекарствата все още не е уведомена официално“, гласи дословно казаното от МЗ пред Actualno.com. Отговорът е даден на 06.01.2021 г.

Потърсихме „Хювефарма“ с поредица от въпроси относно клиничното проучване, сред които най-важните бяха следните:

– Кога беше проведено това клинично проучване и какво показаха резултатите?

– Може ли „Ивермектин“ да замени ваксините като превенция срещу коронавирус?

– Защо не предоставяте информация относно крайните резултати от националното проучване на болниците, които са участвали в него?

В писмен отговор от нас една от участвалите болници (Втора МБАЛ-София) казаха, че „нямат данни“.

– Какво наложи това проучване и на каква стойност беше то?

– Има ли финансов интерес, наложил това проучване?

– Планира ли се официална регистрация на „Ивермектин“ на територията на страната?

Отговорът на „Хювефарма“ е лаконичен:

Във връзка с установената политика на фирма „Хювефарма“ не можем да предоставяме информация до приключване на официалната регистрация на препарата“.

Още по-интересното е, че МЗ също не даде конкретен отговор на следните въпроси, зададени от Actualno.com:

1. Възложителят т.е. HUVEPHARMA ЕООД, задължен ли е да предаде всички документи по клиничното изпитване – описания, анализи и резултати, на здравното министерство и/или на друга държавна институция на Република България? Ако е задължен, какъв е крайният срок?

2. Когато клиничното изпитване завърши, какво следва при вариант, че „Ивермектин“ демонстрира положителни резултати при лечение на коронавирус съгласно заложения от възложителя HUVEPHARMA ЕООД дизайн (на проучването)?

Спекулации Дотук са фактите – оттук насетне, засега, можем само да гадаем какви са отговорите по следните въпроси. Най-важният – какъв е ефектът на „Ивермектин“?

Напълно възможно е да бъде позитивен, след като от „Хювефарма“ казват, че няма да предоставят информация до приключване на официалната регистрация на препарата – т.е., може да се извади заключение, че върви процедура по регистрация. Кой би регистрирал нещо, което не работи? Допълнително основание да се вярва, че явно има ефект от проучването, е публикация от 24 декември, 2020 година – т.е. точно на Бъдни вечер. Тогава Нова телевизия публикува новина на сайта си, с източник агенция „Блиц“, че през януари ИАЛ ще даде разрешение на „Хювефарма“ да пусне своето лекарство с активна съставка „Ивермектин“ още през януари 2021 година.

Към днешна дата Нова телевизия все още е собственост на братята Кирил и Георги Домусчиеви. Въпроси повдига и реакцията на една от общо 12 участвали в изпитанието болници – Втора МБАЛ София. От болницата официално признават, че са се включили в изпитанието и същевременно казват следното: „Нямаме данни относно крайния резултат от националното проучване“. Добавят и, че „не прилагат „Ивермектин“ за лечение на свои пациенти“.

Същевременно, в седмицата преди коледните празници на 2020 година, проф. д-р Иво Петров, началник на Клиниката по кардиология към Университетска болница Аджибадем Сити Клиник, потвърди пред Actualno.com, че „Ивермектин“ е вече част от протокола за лечение на пациенти с коронавирус в Ковид-отделение на Сити Клиник в базата им в кв. „Младост“.

Проф. Петров уточни, че препаратът се използва като част от комплексно лечение, а не е за единична терапия т.е. не се лекуват пациенти само с него. „Рано е да се каже още, но когато се прилага в първите няколко дни от началото на симптоматиката, нашето първоначално впечатление е, че значително по-бързо се потискат симптомите, по-леко протича заболяването и по-рядко се налага да се прибягва до интензивна кислородотерапия, включително и до интубация“, каза още професорът. С

амият той заяви, че го пие профилактично, с цел превенция срещу зараза с COVID-19!

В САЩ вече има болничен протокол за употреба на „Ивермектин“, но той не е признат на национално ниво и няма препоръка на Американската агенция по лекарствата и храните за въвеждане на препарата като средство срещу COVID-19.

Дали „Ивермектин“ ще се окаже мощно оръжие срещу COVID-19 и ако изобщо е някакво оръжие, какво точно ще е – за лечение, за превенция, или за двете? Дали ще е просто ново лекарство към вече съществуващи протоколи или би могло да се ползва само то конкретно срещу COVID-19? В какви фази на болестта би могло да се ползва и какъв ефект съответно да се очаква?

Категорични отговори още няма и ще трябва да почакаме най-малкото, за да разберем какво сочат резултатите от националното клинично проучване с възложител „Хювефарма“.

Автори: Габриела Андреева и Ивайло Ачев

Източник: Actualno.com

Прегледана: 49618

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече