Гледайте Америка, мислете за България – ще има ли честни, неподменени избори?

0

Гледайте Америка, мислете за България. Изострено политическо противоборство, отказ да се признаят изборните резултати, опасна задълбочаваща се радикализация, всеобща психоза, породена от коронапандемията и надигащата се икономическа криза, усещане за упадък на ценности и основни демократични принципи, срив в доверието в институции и авторитети, погазване и надменното отношение към върховенството на закона…

Голяма част от тези фактори дълбаят в българското общество от месеци. И изборите ще се превърнат в катализатор.

С какво по-различни са изказванията на основните политически противници в България, които се държат като герои на Вазовите „Чичовци“? 

Изборите още не са се състояли, а отсега се посява съмнението, че те ще бъдат нечестни, манипулирани, подменени. Щом първите мъже в държавата не могат да се разберат дори за датата на вота – това поставя въпрос дали само този, който организира изборите, може да ги спечели, и променя изначало правилата на честната изборна борба. Подрива се изначало и работата на изборната администрация – на ЦИК, на „Информационно обслужване“, на органите на реда и на всички замесени институции, които би трябвало да бъдат равноотдалечени от участниците в изборите. 

Не, че и представителите на ЦИК, и многознаещият проф. Михаил Константинов не направиха всичко възможно през годините да създават усещането, че не са си на мястото и обслужват чужди интереси.  

Още отсега се създава горчивото усещане, че изборите няма да бъдат честни и всеки ще има своите аргументи не само да оспори резултатите от парламентарния вот. А, не дай Боже – и да активира своите политически ядра и разнообразни фракции да атакуват и да превземат сгради, които са символ на държавността. Добрата новина тук е, че най-новата ни протестна история все още не е допуснала такива картини в световния новинарски обмен.

Но:

Видяхме го през годините в протести и контрапротести, някои извадиха свинари, други футболни агитки и нацепени нискочели батки, партийни активисти и фен групи фундаменталисти. Други направиха многохилядни концерти на Орлов мост или стърчаха пред сградата на парламента. Мирната акция „Росенец“ и контраакцията на младежите на ДПС лесно може да се презареди в акция „Банкя“, партии с твърди ядра да започнат да разнасят партийни активисти в автобуси с табела „Случаен превоз“, патриотичните хора да обсадят „триъгълника на властта“ на жълтите павета. Опасни спрежения на темата за етническия мир. И български воевода, набучил на корема пищови и каракулаци, да превземе парламентарната трибуна, както направи в американския конгрес онзи тръмпист с маска на бизон.

И за всичко това вина и отговорност ще носят представителите на политическата класа и институциите, които бяха превърнати в бухалка и инструменти за саморазправа срещу политически опоненти. Обитаваме блатце на сръдливи политически играчи с голямо его, които имат властта да запалят държавата.  

Автор: Илия Вълков

Източник: Клуб Z

Прегледана: 49477

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече