За корупцията и мърлящината – и у нас Матроска тишина

0

Българските институции да осъдят остро репресиите срещу опозиционера Алексей Навални, арестуван след завръщането му в Русия и въдворен в затвора „Матроска тишина“. Това призоваха наши либерал анализатори в отворено писмо часове след разпространеното видео с кадри и данни за черноморския дворец на президента Владимир Путин.

С аргумента, че „съдбата на Навални не е само негов личен въпрос или на неговите съратници и съграждани, а засяга всички нас, които вярваме в силата на закона, справедливостта и свободата“. И още: „Примирението с беззаконието и репресиите в Русия днес означава покана това да се случи у нас утре!“

За пълнота на картината трябва да добавим реакцията на Кремъл, чийто говорител Дмитрий Песков нарече разследването на Навални за двореца „голословна глупост“ и продължение на започнали преди години „монтажни истории“  и „инсинуации“. Снимката на Путин в басейна на двореца била от потапянето му в… Енисей, а руснаците не бивало да превеждат пари на „мошениците от Фонда за борба с корупцията“ на Навални.

Снимка: „Банкеръ“

Кадрите от вътрешността на двореца наистина са шеметни – разкош и красота за милиарди. Дали са снимани според версията на опозиционера от бесен на разточителството поддоставчик, е отделен въпрос. За снимките отвисоко са помагали вероятно и сателити, а близките кадри от дронове не се връзват с твърдението, че въздушното пространство над имота е затворено за полети от Федералната служба за безопасност. Във всеки случай не може да има никакво съмнение, че става въпрос за властови център, а в Русия тези неща са големи. 

А сега пак у нас. Как да реагира властта точно пък на такава тема?! Палатите, снимани от хеликоптери, ли оправи, „Апартаментгейт“ ли разнищи, „Доган сарай“ ли обясни, „Барселона гейт“ ли разследва, на Севдалина Видеото дачата ли провери? И тук дълбока държава, и тук едноличен лидер в раздаването на милионите – иди че разбери монтажна ли е историята с пачките и кюлчетата в „Бояна“. Ако не беше природата да му играе номера като този с морето от боклук в река Искър, а-ха да повярваме че къщичката е почистена от управленската смет. А че и материалът мърля и краде на свой ред каквото и колкото му падне, спор няма.  

С монолозите от джипката сме си като в „Матроска тишина“. Управниците ни – и те матросовци. В окопа на мърлящината и корупцията. 

Автор: Огнян Стойчев

Източник: „Банкеръ“

Прегледана: 42968

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече