Излишно родни телевизии се изсилиха да отразяват Джо Байдън – САЩ няма да промени отношението си към България

0

Ако някой случайно не е разбрал – сигурно само тези, които не гледат телевизия и тези, които не се интересуват от медии, вчера (20 януари) всички най-гледани телевизии в България – bTV, Нова телевизия и БНТ, в комплект с Българското национално радио, направиха специални студиа за встъпването в длъжност на 46-тия президент на САЩ Джо Байдън.

Разбира се, това е важно събитие – спор няма. Но да се правят студиа часове наред изглежда прекалено. Причината е една и е известна отдавна на всеки, които малко се е интересувал от дипломацията в научен смисъл – Великите сили не променят коренно и рязко външната си политика. Влизането на Байдън в Белия дом е изключително натоварено с какви ли не очаквания – да се справи ефективно с коронавирус пандемията, да обедини изключително разделеното американско общество, да подаде ръка на западните съюзници на САЩ и да не действа като Тръмп в много аспекти на американската външна политика.

Покрай цялата работа и в България се чува тон колко ще ни е изгодно на нас – току се появи някой наш дипломат, заемал в миналото по-висок пост и почне да обяснява как през 90-те години на XX век Байдън редовно пътувал до Балканите, един вид милее за този регион.

Това вече искрено напушва на смях. В политиката интересът е на първо място! Единствената разлика е чий интерес, защото в държава като нашата става въпрос за интереса на единици, които си тъпчат джобовете и чекмеджетата.

Американският интерес е един – САЩ да запазят водещата си роля в глобален мащаб, във всички важни сфери на човешкия живот. При ново управление има единствено промени в подхода, не и в целта. Когато Тръмп пое властта в САЩ, той го направи с мотото „Да направим Америка отново велика“. Само че Америка е станала велика не изведнъж, а заради натрупване.

И дори някои огромни изхвърляния на Тръмп във външната политика на САЩ не променят общия курс. Типичен пример е търговската война с Китай – вчера Ройтерс публикува данни на китайското правителство, че през 2020 година вносът на петрол от САЩ се е де факто утроил! А за първите 10 месеца обемът на търговията между САЩ и Китай почти се е удвоил спрямо данните за първите 9 месеца. Това само показва тенденцията – въпреки постоянните приказки, укази и какво ли не на Тръмп, по негово време нещата също си вървят в познато русло. Като се сетим и за увеличението на бюджета на НАТО, за продължаващото присъствие на американски военни, които пазят петролните полета в Сирия да ги експлоатират именно Съединените щати на първо място, все още значителният американски контингент в Афганистан и картината съвсем се изяснява.

Трябва да е кристално ясно – САЩ няма да променят политиката си спрямо България!

Ние сме едно от полетата на противопоставяне на Русия и така ще си бъде незнайно докога. Да се очаква нещо друго ще е наивно. Това важи не само за САЩ, но и за всяка голяма сила – тя ще гледа своя интерес, не този на България. Така че прехлаването дали е Байдън или Тръмп, или който и да е, следва да си остане само по телевизиите – при това е добре те да си дадат сметка колко зрители печелят така.

Най-важното за България е да планира дали може да се възползва в свой интерес от промяната в подхода на Байдън. САЩ няма да почнат да се грижат за благоденствието на България извън това, което ще помогне за тяхното собствено благоденствие. Русия – също. Ако не можеш сам да си защитиш интереса, друг няма да ти го защити.

Автор: Ивайло Ачев

Източник: Actualno.com

Прегледана: 44184

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече