Разследващи журналисти с разкрития за нова връзка към Пеевски по сагата „Осемте джуджета“

0

Успях да си върна едно от предприятията в Дупница с много усилия и помощ. Полицията съдействаше активно на „Делта гард” и ни пречеше да влезем със съдия-изпълнител в собствения си имот. Лично шефът на РПУ Дупница беше застанал като Матросов на амбразурата“. Това разказва Илия Златанов, основател на най-голямата компания за производство на асансьори „Изамет”, пред журналистическия проект Bird.bg.

Зад проекта стоят журналистите Атанас Чобанов и Димитър Стоянов, които са лица и на сайта за разследваща журналистика „Биволъ“. Припомняме, че Златанов се превърна в главния герой в сагата „Осемте джуджета“ – серията от разследващи материали на неправителствената организация Антикорупционен фонд.

В тези материали беше осветена историята на бизнеса на Златанов и появата на бившия следовател Петьо Еврото в него, както и реакциите на Специализираната прокуратура.

Сега Златанов говори какво се е случило с бизнеса му след излизането на „Осемте джуджета“ на бял свят. Той е убеден, че „издевателствата“ срещу бизнеса му няма да спрат и сподели, че не може да се прибере спокойно в България. Освен това, Златанов посочи кой го е свързал с Петьо Еврото. Първото име е това на Божидар Стоицов. Той е бил охранител на Бай Миле, който преди години беше застрелян показно от убийци, маскирани като полицаи. По-интересно е името на Иван Стаменов, който Златанов също посочи за връзка с Петьо Еврото.

Стаменов се появи като име по времето на управлението на Сергей Станишев, когато Делян Пеевски беше отстранен от поста на зам.-министър на държавната политика по бедствия и аварии. Уволнението стана заради подозрения, че Пеевски е изнудвал шефа на „Булгартабак“ Христо Лачев. Тогава българската прокуратура разкри мащабна контрабанда на цигари от марката „Престиж“ към Близкия изток чрез офшорката „Каледон Инвест“. Р

егистрираната в САЩ „Каледон Инвест“ се водела на името на Чавдар Стоянов, приближен на Иван Стаменов Стаменов. Двамата са привлечени като обвиняеми. Стаменов дава показания пред прокурорите, че всички документи за експорта на цигарите са оформени от „Булгартабак”, но твърди, че не знаел кой е регистрирал „Каледон Инвест“ и кой е нейния реален собственик. В крайна сметка по делото не се стига до осъдителни присъди, макар държавното обвинение да изпрати запитване до САЩ заради „Каледон Инвест“.

Източник: Actualno.com

Прегледана: 47834

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече