Георги Първанов: Тези, които искат да надвият Борисов на юруш, просто го подценяват. Резето хлопна!

0

Президентът е такава фигура, която трябва да бъде обединител на нацията, да олицетворява единството на нацията, както е записано в Конституцията. Освен това той трябва да бъде и коректив на правителството. Това сподели в сутрешния блок на БНТ бившият държавен глава Георги Първанов.

По думите му Румен Радев най-вероятно ще остане ярка опозиция на правителството, какъвто е бил в последните четири години.

Не може да имаме други очаквания, след като такива са били първите му четири години. Има един тънък момент, свързан с парламентарните избори. Президентът казва, че не бива да има задкулисни действия, но без преговори няма как да стане. Толкова противоречиви са партиите, които се очертават като бъдещи парламентарни формации, че няма как да няма тежки преговори. Надявам се на компромиси в името на националния интерес на държавата, а президентът трябва да бъде посредник – и социален, и политически. Във времето на учителската стачка, която продължи няколко месеца, в президентството се събраха представители на правителството, парламента и синдикатите и бе намерена правилната формула. С други думи, президентът трябва да има споделена отговорност, коментира Първанов.

,,Нормално е в предизборна обстановка да се говори по-малко за коалиции. Това се прави след като са ясни изборните резултати. Но е факт, че има прекалено тежка нетърпимост в българската политика. Така беше и през 2005 г., когато формирахме тройната коалиция“, отбеляза бившият президент.

На въпрос за коалиция между ГЕРБ и БСП Георги Първанов бе категоричен, че такава е невъзможна

Скептик съм, такава коалиция не е възможна. Хората, които са представлявани от тези партии, създадоха прекалено голяма нетърпимост помежду си, отвърна той.

,,Не приемам тезата, че можем да оставим възрастните хора да горят като съчки или да пренебрегнем риска от пандемията. Аз съм привърженик на по-твърдите мерки до момента, когато излезем от ситуацията. Като цяло Щабът се справя нелошо, но сега ситуацията става драматична. Решението на този проблем трябва да оставим на специалистите“, коментира той думите на доц. Мангъров за „съчките“ и развитието на пандемията.

,,Когато съм създавал АБВ, съм залагал на едни почтени цели и именно около това се обединиха много ярки и силни фигури и бих искал този образ на АБВ да бъде запазен. По-добре да си по-малко популярен, но да останеш почтен“, отговори Първанов на въпрос дали сегашното ръководство на АБВ търси предизборна популярност покрай кандидатурата на доц. Атанас Мангъров.

„Тези, които искат да надвият Борисов на юруш, просто го подценяват. Трябва да има обединение, но мисля, че резето хлопна“, каза Първанов за опонентите на премиера. 

Георги Първанов коментира и горещият външнополитически въпрос за България – отношенията ни с Република Северна Македония.

Нещата изглеждаха много безоблачни през 2017 г. когато беше подписан договорът София Скопие. Но нашият договор беше много различен от гръцкия. Гърците успяха – тяхната цел беше да докажат, че нямат обща история с македонците, а нашата е обратна, заяви Първанов.

В Договора има едно понятие, което трябваше да бъде дешифрирано и с това се решава проблемът – „обща история“. Моята теза е, че трябва да има един кратък анекс към Договора, където да се запише, че в обща история от Древността до първите десетилетия на 20-ти век, населението на днешна Северна Македония има българско самосъзнание, както и че целите на революционната организация ВМРО са български национални цели. Сега македонците имат различно самосъзнание – ние трябва да признаем тази различност.

Заявката на Заев и Борисов, че ние сме най-близките народи на Балканите рухна със страшна сила и в момента ние сме най-враждебните народи на Балканите, заяви още Първанов.

Според него, „направихме грешка, че хвърлихме проблема на ЕС, ясно беше, че там никой няма да се занимава“.

Източник: „Епицентър“

Прегледана: 46383

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече