Грандиозен скандал с антисемитски цитат по БНТ

0

Грандиозен скандал предизвика предаването с Орлин Горанов „Последният печели“, в което той прави възмутително антисемитско изказване, базирано на фалшиви факти, съобщи в. Сега. 

Епизодът е от 23 февруари, а днес във Фейсбук много известни българи публикуваха отворено писмо до шефа на държавната телевизия Емил Кошлуков, до СЕМ, до прокуратурата и до по-големите медии, в което заявяват: „Тиражираните в ефира на националната телевизия антисемитски клишета не само дълбоко уронват престижа на евреите като общност, но и съдържат отрицание на Холокоста, което водещият Горанов особено подчерта! Този текст уронва също така престижа на нас, българските граждани, които по традиция се стремим България да бъде територия на толерантност, религиозна и етническа търпимост и сме доказали, че това е възможно, включително в най- мрачни времена.

Ето и текста, който Горанов цитира и който твърди, че е на известния шахматист Боби Фишер:

“Евреите не обичат да работят. А това е едно от нещата, което евреите много мразеха в Хитлеровите концентрационни лагери. Никога не е имало газови камери. Това са глупости! Но когато отидете в лагер , там има надпис: Арбайт махт фрай. На български: Работата ви прави свободни. Но евреите не вярват на това. Те вярват, че вие трябва да свършите цялата работа, а те прибират печалбата.Това е проблемът с евреите”.

„Цитатът беше приписан на шахматиста Боби Фишер (известен с омраза към Америка и евреите), но е с напълно недоказана автентичност. Ние изразяване своето възмущение от това предаване, с което не само се насажда расизъм и антисемитизъм сред най-широка публика, но и се проповядва открито отрицание на Холокоста. Ние искаме да зададем публично следния въпрос : Кому беше необходима тази груба антисемитска демонстрация по националната телевизия? Надяваме се отговорните инстанции и прокуратурата да вземат бързи мерки за наказанието на виновните“, се посочва още в отвореното писмо. Авторите съобщават още, че цитатъте взет от въображаемо интервю с Фишер от блог на американския ултраекстремист и антисемит JB Campbell, свален от мрежата заради антисемитизъм.

Всъщност въпросът към участника в „Последният печели“ е „Кой шахматист има еврейски корени, което не му пречи да се изказва остро срещу евреите?“. Един от участниците предположи, че е Боби Фишер още преди да чуе финала на въпроса. Веднага след това Горанов цитира т.нар. изказване на Фишер, отнасящо се до евреите. 

Самият епизод от 23 февруари пък по обяд бе свален от сайта на телевизията. 

Кошлуков се закани с наказания

Няколко часа по-късно генералният директор Емил Кошлуков пусна официална позиция на страницата си във Фейсбук, в която няколко пъти се извинява на засегнатите страни и заявява, че ще наложи най-тежките наказания на всички виновни за допусната грешка. Не става ясно обаче каква ще е съдбата на воденото от Орлин Горанов предаване-викторина. „Незабавно са предприети действия за изясняване на ситуацията, изискани са обяснения от екипа на предаването, което е външна продукция, както и от отговорните служители в телевизията по обработката и допускането на съдържание в ефир“, декларира Кошлуков.

После допълва: „Ясно заявявам, че ефирът на БНТ не е и няма да бъде трибуна за подобни грозни и неверни инсинуации, нито за насаждане на омраза и разпалване на вражда. В предаването „Последният печели“, от 23.02.2021 година в ефира на обществената телевизия е излъчен недопустим цитат, който съдържа реч на омразата и клевети. Цитатът на Боби Фишер е яростно антисемистки, отрича съществуването на Холокоста, историческите факти за газовите камери в концлагерите на фашистка Германия и е недопустим опит да се оправдае изтреблението на милиони невинни евреи. Подобни човеконенавистни изявления трябва да бъдат заклеймявани категорично.
В лично качество и от името на Българската национална телевизия поднасям най-дълбоки извинения на засегнатите страни. Такива думи категорично нямат място в ефира на обществената телевизия и на нито една медия“. 

Прегледана: 49606

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече