Доц. Антоний Гълъбов: Всички политически лидери искат да застанат в ролята на Бойко Борисов – нямаме различен хоризонт

0

„Българското правителство не направи нищо за запазване или за увеличаване на броя на гласуващите. Не предприе нито една от по-сериозните мерки, за които се говори от октомври 2020-а“.Това каза пред БНР доц. Светослав Малинов, ръководител на катедра „Политология“ в СУ.

Според него спасението е било във въвеждане на дистанционно гласуване, гласуване по пощата и промяна в провеждането на изборния ден. България има нужда от висока активност и убедителни резултати от изборите, посочи политологът. Той подчерта, че на 4 април ще се отиде на избори по същите правила, въпреки че сме в условия на пандемията.

От публичните изявления на политическите лидери не се вижда вариант за работеща коалиция след изборите. … Нека избирателите свикват, че ще има коалиция на компромиси“, коментира доц. Малинов и беше категоричен, че България ще се управлява от коалиция, за създаването на която част от избирателите няма да са доволни: „Нека избирателите да бъдат по-толерантни към политическите лидери в момента, защото има една нетолерантност и отказ от компромиси, единственият вариант е да се отиде на нови избори, а това няма да донесе нищо добро за страната“.

Доц. Малинов изказа мнение и за възможна формула, при която министър-председателят на коалиционно правителство няма да е партиен лидер и прогнозира точно това да се случи след 4 април в България и добави: „Ако ГЕРБ са първа политическа сила, могат и да отидат в опозиция, това е нормално при нашата избирателна система и няма нищо странно в това. Ситуацията няма да позволява традиционните ходове за формиране на мнозинство около водеща партия, чийто лидер ще бъде премиер„.

Според него предстои управление, в което може да има коалиционно управление на партии с лява и дясна идентичност: „Затова избирателят трябва да се прецени кое е по-важно – омразата към противника или създаването на по-стабилни правила на функциониране на българската демокрация“.

Политологът определи ролята на президента Румен Радев като негативна заради насрочената много ранна дата за парламентарните избори. Доц. Антоний Гълъбов, преподавател в департамент „Политически науки“ в НБУ, коментира, че кампанията ще е кратка и агресивна: „Ще бъде демонстрирана сила през начина на говорене, а не през аргументацията“.

Според него между 3 и 4 ще са парламентарните групи в следващото Народно събрание и по-възможно е коалиция да се състави около ГЕРБ, отколкото около БСП.

Доц. Гълъбов също беше категоричен в прогнозата си, че следващото управление на страната ще е коалиционно: „Притеснително е това, че всички политически лидери искат да застанат в ролята на Бойко Борисов. Нямаме цялостна концепция, която да предлага различен хоризонт и различен маниер на управление“. Прогнозираната ниска активност не е заради здравния риск, а заради липсата на залог на тези избори, обобщи той. Президентът е прекалено активен, а неговата роля в изборния процес приключи с определянето на датата на изборите, смята политологът и добави: „Факт е, че ако някой прави кампания през последните месеци, това е президентът“.

Източник: Actualno.com

Прегледана: 47969

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече