Журналистическо разследване доказва: Столичната община излъгала за всичко след инцидента с шахтата-убиец

0

Столичният кмет Йорданка Фандъкова и главният архитект Здравко Здравков излъгали нагло за всяко нещо, казано по време на вчерашния брифинг. Повод за него бе инцидента с убитото от ток 16-годишно момче. Виновните бяха посочени след продължили няколко дни трескави проверки. Оказа се, че Столичната община си свършила работата, подавала писма, виновните били други. Но според наш източник всичко това е пълна лъжа, пише „ФРОГНЮЗ“.

Оказва се, че местата, на които могат да бъдат поставени преместваеми търговски обекти, било то за мартеници, цветя или прочее, не могат да бъдат утвърдени без изричния подпис на главния архитект на Столичната община и съответното гласуване в Столичния общински съвет.

Главният архитект на съответният район е този, който изготвя съответната схема, но на практика се явява просто посредник – той няма право да отдава под наем подобни парцели, тъй като става дума за публична общинска собственост, каквато е тротоарът.

Главният арх. на район „Триадица“ Иван Шишков е бушонът, който изгърмя. Говориха глупости вчера. Излъгаха най-нагло за всичко“, категоричен бе нашият източник.

Лъжа било и твърдението, че издадената служебна бележка била като хвърчаща хартия. За да се издаде разрешително за поставяне на такива обекти, трябва да бъде подписан договор с електрорапределителното дружество, което да свърже обекта към мрежата. За да има такъв обаче, трябва служебна бележка, която да послужи като документ за сключването на договора. Така е дори при общински жилища – служебната бележка е нужна, за да се прехвърлят партидите на ток, вода, парно на името на обитателя, за да плаща той, а не общината да е длъжник.

Лъжа е също, че не знаят кой е подписал. Документът се издава в три екземпляра. Два от тях се пазят в архива на общината. На тях е посочено – кой е изготвил документа, кой го е написал, кой го е съгласувал… Съгласувал го е кметът, не главният архитект.

Лъжа е, че от години се борят за премахването на тези обекти. Всяка една районна администрация има търговски отдел. В тях се подава информация относно работното време, например. Служителите така знаят къде има търговски обекти, за да ги проверяват. Това не е извършено през районната администрация, а през Столичната община – във всяко едно звено има Столичен инкректорат, подчинен на СО. Той проверява документи, касови апарати, всичко. Ако този обект е незаконен, това значи, че някой е плащал на някого, за да го пази от районната администрация и инспектората. Няма как да е там и никой да не го пипа. Изключено е“, обясни още нашият източник.

Лъжа е и друго – изпратените писма, които останали без отговор. Това опровергаха и от район „Триадица“ днес, но според наша информация на практика е невъзможно толкова много писма да бъдат игнорирани.

„Първо получаваш едно писмо, след изтичане на срока получаваш второ, напомнително. Ако не отговориш трети път, вдигат телефона и те правят на калинка. Всичко, което казаха вчера, е тотална лъжа“.

Автор: „ФРОГНЮЗ“

Източник: Frognews.bg

Прегледана: 49758

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече