Колекторски фирми у нас подвеждат длъжниците си – вижте схемата

0

Внимание: Колекторски фирми у нас подвеждат длъжниците. Сигналът е на Асоциацията за защита на потребителите, сезиран е и омбудсманът.

Фирми за събиране на дългове подвеждат длъжници да подписват споразумение за признаване на дълг, което ще им донесе финансови облекчения. Хората обаче не са предупреждавани, че с това подписване 10-годишната давност, която е в сила за парични вземания от физически лица, започва да тече отначало. От Асоциацията за защита на потребителите твърдят, че това е честа практика, предава БНТ.

Това става по много подъл начин. Просто ги убеждават, че ако подпишете само днес и само сега, вашият дълг може да намалее. В много случаи потребителите плащат дълга си без да имат съдебно решение, заяви председателят на Асоциацията Пейо Майорски.

Мъж от Благоевградско, който пожела анонимност, разказа по телефона и за друга практика на колекторските фирми. В неговия случай, който не е единичен в областта, те освен главницата на дълга, са събирали и лихвите. Често банките, за да си върнат парите, се отказват от лихвите. Колекторски компании обаче, щом изкупят необслужваните кредити, искат от длъжниците цялата сума заедно с лихвите. А това, че потърпевшите отказват да застанат пред камера – от Асоциацията обясниха така:

Повечето хора се страхуват от физическа разправа. Те са от малки населени места и там хората се познават добре. Другата причина е, че голяма част от хората, изпаднали в несъстоятелност или неплатежоспособност, се притесняват да се разкрият, за да не бъдат критикувани от своите близки„, допълни Майорски.

От потребителската Асоциация ще сезират за злоупотребите Комисията за защита на потребителите.

С получаването на сигнала ще извършим проверка. Потребителите трябва да бъдат много внимателни, когато подписват такива документи и друг важен съвет – ако нямат документи, а биват търсени от колекторска фирма, нека да изискват писмена кореспонденция, не само разговор по телефона. Много често по телефона се говори едно, а след това документите, които се подписват, са други„, обясни Игнат Арсенов от Комисията.

БНТ потърси позицията и на Асоциацията на колекторските агенции в България. От там обаче отказаха коментар, без да посочват каквито и да е мотиви за това.

Как да се урегулира дейността на колекторските фирми и тя да стане напълно ясна за потребителите? Според експерти, начинът за това е да се изработи закон, който да изисква регистрация на всички компании, които събират дългове, като се води точен мониторинг на дейността им.

Прегледана: 48062

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече