Посланик Херо Мустафа подкрепи пребития от полицията журналист Димитър Кенаров

0

Посланикът на САЩ Херо Мустафа изрази подкрепата за тежко пострадалия от бруталните действия на полицията български журналист на свободна практика Димитър Кенаров. Той бе пребит на 2 септември от анонимни полицаи, пратени да охраняват гражданските протести в София.

“Посланик Мустафа се срещна с журналиста Димитър Кенаров, за да изрази още веднъж подкрепата на Съединените щати за свободните и независими медии като важна част от добре функциониращата демокрация. Посолството на САЩ приветства и подкрепя българските журналисти – благодарим ви за всичко, което правите“, се казва в съобщението на американското посолство в София.

Американското посолството имаше активна позици и по време на самите протести. “Ние подкрепяме българския народ в стремежа му за повишаване на доверието в демократичната система и насърчаване на върховенството на закона в България. Никой не е над закона“, се казваше в позицията на посолството, публикувана на 13 юни миналата година.

Димитър Кенаров бе пребит от полицията, докато отразяваше “Великото народно въстание“ на 2 септември в центъра на София.

След този случаи МВР започна вътрешна проверка, която прерасна в прокурорска проверка, но накрая властите отказаха да санкционират полицейското насилие. Посланик Херо Мустафа се срещна лично с Кенаров, след като прокуратурата отказа да образува дело за побоя.

Организацията “Репортери без граници” обяви, че ще докладва пред Европейската комисия и Съвета на Европа случая с Кенаров и последвалото неефективно разследване на прокуратурата.

“Ще повдигнем случая пред Европейската комисия и Съвета на Европа, които гарантират върховенството на закона и в България. Обмисляме и по-нататъшни действия, свързани със сигурността на българските журналисти и осъждането на престъпления, извършени срещу тях”, коментира Павол Салай, който е представител на “Репортери без граници“ за ЕС и Балканите.

Преди това “Репортери без граници“ обявиха, че са ужасени от отказа на офиса на българския главен прокурор Иван Гешев да се разследва полицейския побой

Отказът Софийската градска прокуратура да образува наказателно дело за побоя върху репортера е наистина емблематичен за състоянието на българската правосъдна система. “Репортери без граници” казват, че аргументите на държавното обвинение са достойни за антиутопичния свят на Джордж Оруел.

Димитър Кенаров бе арестуван на протестите без причина, докато крещи, че е журналист. Той твърди, че е бил ритан в главата и бит по тялото от полицаите. Тези твърдения съответстват на нараняванията му, установени от съдебен лекар.

България се намира на 111-та позиция по медийна свобода в последната класация на авторитетната международна организация “Репортери без граници”. Тя е на последно място сред всички страни от ЕС и държавите от Балканите без Турция.

Източник: euractiv.bg

Прегледана: 48918

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече