Цветан Цветанов и Павел Вълнев с поредица срещи във Вашингтон

0

Продължават срещите на председателя и зам.-председателя на ПП „Републиканци за България“ Цветан Цветанов и Павел Вълнев във Вашингтон. През третия ден от работното им посещение двамата се срещнаха със Стивън Шнайдер, директор по международните въпроси на много влиятелния Американо-израелски комитет за политическо действие. Двете страни обсъдиха различни аспекти на трансатлантическото сътрудничество, както и въпроси на сигурността на Балканите и района на Източното Средиземноморие.

Двете страни достигнаха до общо мнение, че пред региона има редица предизвикателства, които могат да бъдат преодолени със съвместни съюзнически усилия.  Заместник-председателят Павел Вълнев, който има значителни инвестиции в района на Западните Балкани, запозна американската страна с някои специфични характеристики на местната бизнес среда, както и потенциалните заплахи пред западните инвестиции. Според него е нужно да бъдат изградени трайни и устойчиви политико-икономически модели, които биха допринесли за затвърждаване върховенството на закона и демократичното развитие в региона.

Цветан Цветанов запозна американската страна с подготовката на ПП „Републиканци за България“ за предстоящите избори, акцентирайки върху стратегическата важност, която партията отдава на евроатлантическата ориентация на България  и произтичащите от това по-тесни съюзнически отношения със САЩ. Също така беше изразено становище, че ПП „Републиканци за България“ разглеждат много добрите и всеобхватни приятелски отношения между България и държавата Израел, като важен елемент от трансатлантическата система за сигурност.

По-късно през деня Цветанов и Вълнев имаха среща с Ян Бжежински от Атлантическия съвет във Вашингтон. Бжежински е основен идеолог на Инициативата „Три морета“, убеден поддръжник на задълбоченото трансатлантическо сътрудничество. Цветанов и Бжежински работят съвместно по Инициативата „Три морета“ от 2018 г., давайки нова перспектива пред Инициативата в България. По време на днешната среща Цветанов благодари за участието на Бжежински в събитие по темата, организирано от Евро-атлантическия център за сигурност (ЕАСЦ) през януари 2021 г., както и обсъдиха възможността за провеждане на следващи съвместни събития. Бяха обсъдени и перспективите пред „Три морета“ през 2021 г. с оглед домакинството в България на годишната среща. Беше специално отбелязано, че неправителствените организации следва да имат видима роля в дискусиите и обсъжданията.  Допълнително беше посочено, че следва да се мисли стратегически към инициативата да бъдат привлечени и държави като Гърция и Украйна, а на следващ етап и държавите от групата на Западните Балкани. Подобно действие би дало по-голяма дълбочина на Инициативата, респективно на възможностите ѝ за противодействие на зловредни влияния върху държавите от региона.

В Конгреса

Вчера Цветанов и Павел Вълнев проведоха срещи с представители на американския Конгрес. По време на срещата със сенатора от Републиканската партия Тод Йънг бяха обсъдени двустранните отношения през призмата на политико-военното трансатлантическо сътрудничество. Сенатор Йънг е член на Комисията по външна политика в американския Сенат, бивш военноморски офицер и морски пехотинец. Двете страни се обединиха около мнението, че България играе важна роля в регионален план. Важен елемент от регионалната сигурност е недопускането авторитарни и тоталитарни режими да имат влияние в региона. За целта следва да се използват всички възможности на двустранната и многостранната дипломация, в т.ч. и на по-широки регионални инициативи като „Три морета“. Дигиталната свързаност е важен елемент от засилване на отбранителния капацитет, като в тази връзка сенатор Йънг прояви специален интерес към възможностите на България в областта на киберсигурността.

Цветанов и Вълнев представиха приоритетите на Републиканци за България в сферата на електронното управление и правителство, и вижданията за противодействие на хибридните заплахи спрямо България. В края на срещата Павел Вълнев отправи покана към сенатор Йънг, който представлява щата Индиана в американския Сенат да се срещне с българската общност в Чикаго, в съседния на Индиана щат Илинойс. Поканата беше приета със задоволство от американска страна.

Беше проведена среща и с конгресмен Робърт Адерхолт от Републиканската партия. Цветан Цветанов и Робърт Адерхолт ги свързва дългогодишно приятелство и съвместна дейност по линия на Националната молитвена закуска във Вашингтон и произтичащите от нея регионални инициативи в района на Западните Балкани. По време на днешната среща беше направен обстоен преглед на политическата ситуация на Балканите и в Черноморския регион. Конгресмен Адерхолт заяви, че сигурността в региона е неотменна част от цялостната трансатлантическа интеграция. Заедно с нея следва да се развиват и регионални инициативи, способстващи за утвърждаване на нормите на демократичност и върховенство на закона. За него, като член на Комисията за сигурност и сътрудничество с Европа (известна още като Хелзинкска комисия), спазването на върховенството на закона и свобода на медиите е от решаваща важност за всяко демократично общество. Заместник-председателят на ПП „Републиканци за България“ Павел Вълнев запозна конгресмен Адерхолт със състоянието на медийната свобода в България, споделяйки своя опит като бивш собственик на телевизия.

В рамките на деня бяха проведени работни срещи и с ръководни представители на водещите фондации „Херитидж“ и „Карнеги“. По време на срещата с Ерик Братберг, директор за Европа в „Карнеги“ бяха обсъдени възможностите, които предоставя Инициативата „Три морета“ за сътрудничество сред страните от Източна Европа. Дигиталната и енергийна свързаност представляват много важен залог за развитието на целия регион. Изграждането на интерконектора „Гърция – България“ ще даде възможност да се направи истинска диверсификация на газовите доставки за България, т.е. да се избегне сегашната, почти сто-процентова, зависимост от руски газови доставки.

При срещата с Джеймс Карафано, вицепрезидент на фондация „Херитидж“ и Люк Кори, директор по външнополитическите въпроси на фондацията бяха обсъждани въпроси на регионалното сътрудничество в  Черноморския басейн и политическите перспективи пред държавите от Западните Балкани. Люк Кори прояви специален интерес към предстоящите парламентарни избори в България и участието на ПП „Републиканци за България“ в тях.

През първия ден на посещението на Вълнев и Цветанов бяха проведени поредица от работни срещи и кръгли маси с водещи неправителствени организации и мозъчни тръстове, работещи в областта на трансатлантическите отношения и върховенството на закона.  

В срещата с Центъра за европейски политически анализи (ЦЕПА) Цветанов и Вълнев се срещнаха с президента Алина Полякова, с бившия американски посланик в НАТО Курт Волкър и ген. Бен Ходжис, бивш главнокомандващ войските на САЩ в Европа, понастоящем председател на Центъра за стратегически изследвания „Пършинг“ към ЦЕПА.

По време на срещата бяха обсъдени политическите перспективи пред държавите от Черноморския регион и съвместимостта им с регионални инициативи като „Три морета“.

Участниците в срещата се обединиха около мнението, че много от предизвикателствата са асиметрични по характер, изискващи многоаспектен подход за решаването им. Налице са редица фактори, застрашаващи суверенното развитие на региона, поставящи под заплаха фундаментални правила на демократичното развитие.

Ген. Ходжис изрази мнение, че е необходимо още по-тясно сътрудничество в Инициативата „Три морета“, в т.ч. чрез включване на нови участници в нея, като Украйна, което би разширило потенциала на инициативата. Той допълнително посочи, че многостранно сътрудничество между България, Гърция, Румъния и Украйна по въпроси на регионалното сътрудничество би имало много перспективи. Според него, тези четири държави следват да обединят своите усилия по противодействие на заплахите, по подобие на Прибалтийските републики, които провеждат обща политика по тези въпроси.

 В последвалите срещи с фондация „Свободна Русия“ и Центъра за свободно частно предприемачество бяха обсъдени вредите, които различни корупционни проекти и практики нанасят на социално-икономическото развитие на обществата от региона.

Джефри Лайтфут от Центъра за свободно предприемачество заяви, че голяма част от руските енергийни проекти са с корупционен потенциал, носещ сериозен ущърб на държавите, в които те се реализират.

Иля Заславски от фондация „Свободна Русия“ говори за установените от неговата организация корупционни практики, произтичащи от руските ядрени проекти в Източна Европа. Проектът „Белене“ има точно такъв висок корупционен потенциал.

Цветан Цветанов и Павел Вълнев представиха вижданията на ПП „Републиканци за България“ за икономическото развитие на страната, както и идеите за върховенството на закона и противодействие на корупцията. Бяха постигнати договорености за провеждане на съвместни събития през следващите месеци, които ще допринесат за подобряване на политическата среда в България.

Прегледана: 48906

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече