Ревизия на АДФИ уличи Агенцията по храните в нарушения за близо 5,5 млн. лева

0

Финансовата инспекция потвърди пороците в поръчките за обезвреждане на животински отпадъци, резервирани за две специални фирми

Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) e установила тежки пороци в обществените поръчки на Българската агенция за безопасност на храните във връзка със справянето с африканската чума по свинете. В отчета си за последното тримесечие на 2020 г. АДФИ посочва, че е приключила ревизията на два конкурса за общо 29.5 млн. лева, с които Агенцията по храните е възложила на две малки частни фирми унищожаването на останките от животните, избити заради заразата. Финансовите инспектори са наложили на БАБХ санкции за нарушения в размер на 5.4 млн. лева, се разбира от информацията, публикувана на сайта на АДФИ.  

Държавната контролна машина се задвижи мъчително бавно  – след серия разследвания и медийни публикации, разкриващи съмнителна схема за харчене на пари покрай тежкото заболяване, което плъзна в българските свинеферми през 2017 г.  През лятото на 2019 г. неправителствената организация „Антикорупционен фонд“ изпрати на АДФИ сигнал за нарушения на Агенцията по храните, основаващ се на съвместно разследване с журналистката Генка Шикерова, озаглавено „Война на трупове“. Междувременно и прокуратурата нареди на държавните ревизори да проверят фактите и документите. Всичко започва в края на 2017 г., когато БАБХ обявява обществена поръчка за обезвреждане на животински отпадъци за следващите три години. Големите екарисажи в Шумен и Варна са отстранени от състезанието, а агенцията сключва договори със „Син кръст 2016“ и „Еко БГ СЖП“, собственици на подвижни инсинератори със скромен капацитет. 

„Отдавна следим порочните практики на БАБХ за възлагане на дейността по обезвреждане на животински отпадъци единствено на две фирми – „Син кръст 2016“ ООД (която  от октомври 2020 г. е прекръстена на „ИДДД Логистик“ ЕООД) и „Еко БГ – СЖП“ ЕООД). Нарушения се откриват както при сключването на договорите през 2018 г., така и при многократното удължаване на сроковете на договорите с анекси и възлагането на допълнителни услуги, в разрез с правилата за възлагане на обществени поръчки, обясни Бойко Станкушев, директор на АКФ. 

Самия доклад от проверката на АДФИ обаче не е публичен. Най-странното е, че държавните ревизори са отказали да предоставят доклада от проверката на Антикорупционния фонд –  при положение че именно АКФ ги е сезирал за нарушенията. Освен това БАБХ харчи парите на българските данъкоплатци и няма логика друга държавна институция „братски и колегиално“ да укрива подробностите за лошото използване и пилеене на бюджетни средства.

„За съжаление не разполагаме с подробности за конкретните констатации,  тъй като за момента ни се отказва достъп до съдържанието на доклада. АДФИ ни информираха, че са поискали разрешение от прокурор да ни го предоставят“, обясни адв. Лора Георгиева от екипа на АКФ. Юристката смята, че финансовите инспектори се престарават – няма данни прокуратурата да е започнала досъдебно производство, което означава, че няма нужда тя да разрешава или да забранява изнасянето на информация за нарушенията.

По данни на Антикорупционния фонд за периода март 2018 –  декември 2020 г. двете фирми  с мобилните екарисажи са получили от БАБХ 49 млн. лева, за да горят животински отпадъци. Проверката на финансовата инспекция е обхванала само времето до август 2019-а, а  плащанията и нарушенията са продължили и след това.

През януари т.г. АКФ алармира, че с нова серия незаконосъобразни анекси БАБХ се кани да плати още милиони за мобилните инсинератори със съмнителен капацитет.  Оказа се, че с четири анекса от 15 декември 2020 г.  агенцията е удължила сроковете на двата договора за обезвреждане на животински отпадъци, сключени през 2018 г. 

През 2019 г. в интервю за в. „Сега“ директорът на големия екарисаж в Шумен Мирослав Александров коментира, че мобилните инсинератори са „бутафорни“ и безполезни, и изрази подозрения, че фирмите, които получават милиони от БАБХ за незнайно каква работа, се ползват от височайша протекция. През годините БАБХ упорито отказва да се отчете пред обществото какви количества животински отпадъци са унищожени в мобилните инсталации и за какво точно плаща. Докато двете фирми с инсинераторите редовно получават щедри плащания от БАБХ, екарисажът в Шумен бе принуден да води дело за 8 млн. лева, които агенцията му дължи за предни години, а не плаща. Преди време инспектори на БАБХ затвориха шуменското предприятие за година и половина по много „сериозни“ причини – при проверка открили паяжина в един ъгъл и олющено шкафче. 

Междувременно точно в пика на кризата с африканската чума обаче се появиха сигнали, че инсинераторите, за които държавата дава милиони, не се използват, а свинете се загробват. 

ТОПЛИ ВРЪЗКИ

През лятото на 2019 г. една снимка разбуни духовете –  „домашен“ фотос на Бойко Борисов с две момичета. Девойките се оказаха дъщери на Янка и Борислав Лазарови – собственици на „Син кръст 96“, едната от двете фирми с мобилните инсинератори. Снимката, направена в резиденция Бояна на 13 юни, рождения ден на премиера, бе качена във Фейсбук с послание към Борисов: „Благодарим ти за всичко и че и ти винаги си с нас и не ни оставяш !!!“

По повод на конфузната ситуация пресслужбата на МС тогава поясни, че Бойко Борисов се бил запознал с Борислав Лазаров още като кмет „във връзка с предизвиканата криза с боклука в столицата, която се случи през 2009 г.“. По онова време Лазаров е шеф на „Новера“ – една от фирмите, свързани с известния бизнесмен Румен Гайтански – Вълка, които отговаряха за почистването на София. „Извън проблема с боклука, който отдавна е решен, премиерът Борисов няма и не е имал никакви други отношения с Лазаров и семейството му“, увериха от МС. Благодарностите от дъщерите на бизнесмена били, защото през 2017 г. претърпели катастрофа и се оказали заклещени в колата, а Бойко Борисов спешно пратил пожарникари да режат ламарините.

ОБХВАТ

Ревизорите от АДФИ са проверили всички обществени поръчки, договори, решения и разпореждания на БАБХ, свързани с дейности за обезвреждане на животински отпадъци, за периода от 1 януари 2017 г. до 14 август 2019 г, и по-точно: 

проведените процедури/обяви за възлагане на обществени поръчки, сключените договори и анексите към тях;

изпълнението на сключените договори и анекси, в т.ч. осъществените дейности от изпълнителите и извършените плащания за установените реално преработени количества животински отпадъци;

упражнения контрол от страна на БАБХ върху работата на изпълнителите и количествата унищожени животински отпадъци; 

капацитета на инсталациите за обезвреждане на животински отпадъци;

документите за конкретните преработени количества – по време и място, чрез мобилни инсинератори на всяка от фирмите изпълнители;

наличната документация в БАБХ за състоянието на наличните екарисажи на територията на страната, както и причините за неизползването им за унищожаване на животински трупове;

всички заповеди и указания на БАБХ за унищожаване на трупове на животни, умъртвени заради болестта Африканска чума по свинете.

Източник: „СЕГА“

Прегледана: 48752

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече