Социолог: Сякаш ГЕРБ вече целят другите да нямат достатъчна преднина

0

Гледайки поведението на ГЕРБ и на премиера, струва ми се, че целта им вече не е да имат известна предвина, а да имат достатъчна преднина, така че да имат легитимно право. Или поне другите да нямат достатъчна легитимност. Това заяви в ефира на Българската национална телевизия социологът Боряна Димитрова от ”Алфа рисърч”.

По думите й към момента няма една политическа сила, която да обира целия протестен вот. Има няколко заявки и разпиляване в няколко политически субекта, някои от които по-шумни от останалите.

Тепърва обаче предстои да стане ясно как ще бъде разпределен вота на гражданите. Все още според социолога има един процент от хора, които не знаят как ще гласуват. Ще се види и дали това ще е битка на политическите ядра или на периферията.

„С колко депутати може да се направи правителство е важен въпрос, който не се задава. В правителствата през последните четири години не е имало устойчиво „магическо“ число. Ако ГЕРБ на тези избори постигне над 85, около 90, много трудно ще бъде да се направи коалиция. Ако тези, с които си направил коалиция, са повече от половината от собствените ти депутати, това е рисково“, смята още Димитрова.

Според социолога коалиция БСП-ДПС-Слави Трифонов изглежда доста нестабилна. Димитрова припомни, че вече сме виждали неуспешната формула за управление на левицата и ДПС, а самият Трифонов ясно заяви, че няма да участва в управлението с нито една от двете формации.

„Говори се вече за експертно правителство, програмен кабинет. Да, нищо не е изключено. Както и да бъде наречено обаче, това в съзнанието на хората ще си остане като „коалиция на губещите“, смята още социологът.

По думите на Димитрова въпросът не е само на математическа сметка, а партиите да преценят дали искат да имат по-дълго политическо бъдеще. Участието като втори, трети и четвърти партньор според социолога често води до обезличаване и впоследствие заличаване на партии.

Димитрова обаче бе категорична – хода на пандемията е решаващ за изборите. Ако дойде неочаквана обстановка, много възможно е голяма част от хората да реагират по друг начин и да има промяна в избирателната активност

Източник: Frognews.bg

Прегледана: 48343

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече