Двойното водачество – за някои предизборни хитрости

0

Скъпи приятелчета, полека-лека се избистрят партийните листи за предстоящите избори. Някои партии обявиха водачите. Скоро ще станат ясни и целите листи. Това ми напомня някои дебати от близкото минало.

Един от въпросите, които бяха обсъждани при приемането на сегашния Изборен кодекс (ИК), беше правото на кандидатите да водят по две листи и изобщо правото им да бъдат в две листи, независимо на кое място в тях. Аз бях от хората, които искаха това право да отпадне, защото така избирателите се вкарват в заблуждение, че гласуват за едни водачи на листи и кандидати, а на практика получават други.

Партиите, които тогава бяха в парламента, категорично отказаха. Основанията им бяха, че с двойното водачество било политически сигнал към избирателите, символно действие за ангажимента на партийното ръководство към съответния изборен район и други али – бали.

Истината, която не се и криеше, е, че партиите имат много тесен и по-широк кръг от хора, от които не искат да се лишат в никакъв случай в бъдещия парламент. Според тях това са идеолозите им и експертите в различни области, които правят бъдещата парламентарна група работоспособна. Подозренията са, че

така се осигурява имунитет на някои хора, които имат заслуги към финансирането на партията,

казано най-общо. Или пък държат връзките с оня електорат, който послушно гласува за когото му кажат срещу заплащане или от кланова лоялност.

Защо ви разказвам тези минали работи? Ами защото не са минали, ами са си много даже актуални и е редно избирателите да ги разпознават. Засега са обявени водачите на листите на основните партии и предлагам да разгледаме някои от тях именно за двойното водачество.

ГЕРБ – двойно водачество има в осем многомандатни избирателни района (МИР) Това са 4-ма водачи. ДПС има двама водачи на по две листи и те са именно на лидера и на неговия заместник. БСП има едно двойно водачество на лидерка си в Пловдив и София. Така са нещата и при „Има такъв народ“, като само г-н Трифонов ще води две листи – Варна и Стара Загора.

Безспорен шампион в това надлъгване с избирателите е ВМРО. Там в цели 14 МИР има само 7 водачи на листи. Това значи, че ако се спечели поне по едно място, в парламента ще влезе някой друг. Кой е той или поне кои имат шансове – ще разберем след регистрацията на целите листи.

Засега никой от двойните водачи не е декларирал от кой МИР ще влезе, ако бъде избран. Подозирам, че това ще се държи в тайна от избирателите, колкото се може по-дълго, и най-вероятно ще стане ясно след изборите.

Добре е избирателите да разбират защо се прави това.

Ако тази информация е ясна предварително, то вниманието на медиите, а оттам и на избирателите веднага би се насочило към втория кандидат в листата, а на големите партии и към третия, че и по-назад заради възможното разместване с преференция. Такова пренасочване не е полезно за партиите, тъй като може да извади някои не много положителни страни на кандидатите – минали прегрешения, прехвърляне от партия в партия, бизнес обвързаности, злоупотреби и др. подходящи за очерняне случки. Напомням само, че имаше разследвания за кметове със скъпи коли, за доктори, за къщи за тъщи и т. н. Казвам очерняне, без да влагам нищо негативно.

В този смисъл популярният водач на две листи „пази сянка“ за по-задните в листата, които задължително трябва да влязат в парламента. Например в Пловдив. Там лидерът на ГЕРБ ще е водач, но зад него наднича бившият кмет. Той пък беше сниман на видео преди години да дава акъл да се правят повече недействителни гласове. И ако е планирано лидерът да влезе от софийската листа, водач на практика е бившият кмет на града, който сега е „на сянка“.

Тази техника не е оставена на случайността. Още сега е известно и изчислено кой точно ще замести водача след като той реши от кой МИР ще влезе. Предполагам, че това е една не много видима работа на социолозите като консултанти на партиите по МИР. Помня как Митко Гронев, лека му пръст, ми обясняваше, че по-добре е да загубиш изборите в гладно село, но да ги спечелиш във Варна

Така че, скъпи приятелчета, именно медиите са тези, които трябва да осветят по-силно вторите, третите и по-задните кандидати, които сега се крият в сянката на двойните водачи на листи. И е още по-добре е самите избиратели да намерят начин да питат тези двойни водачи още сега от коя листа ще влязат, ако бъдат избрани. Така избирателят ще може да направи информиран избор кого на практика ще вкара в парламента, ако гласува за партията, щото много обича водача на листата.

Има още една особена категория кандидати. Звездите!

Колко са звезди, къде и колко светят е друга работа, но са популярни, показват ги в телевизора, пеят ни песни и играят в киното и театъра, ритат топка и често ръсят съвети за всичко, учат ни да живеем, да готвим, да възпитаваме децата си. Как да се обличаме, а някои и как да се събличаме.

Има ли нужда в парламента от такива хора. Безспорно, да. Развлечението е част живота и с него се занимават живи хора с проблеми, нужди групови интереси и те трябва да са в парламента. Друг е въпросът колко и кои трябва да са там.

От селекцията на някои от партиите се убеждавам, че се реализира втората функция на звездите – да са сиренцето в капана за избиратели или стръвта на кукичката за изборни шарани. Присъствието на такава категория кандидати се основава на разбирането, че част от избирателите, предимно млади, лесно се отъждествява с т. нар. звезди в различни области. Този/тази пее много готино. Този е пич, щото е жури в някакъв формат, тази е била най-хубавата в Каспичан преди 20 години.

Така се обира и част от лековатия, случайния и протестния вот. Няма да забравя как преди президентските избори в един техникум стотина ученици се бъзикаха, че ще гласуват за Митьо Пищова, и учителките им се караха. Дали подобни звезди ще влязат или не в парламента, няма никакво значение – те ще налеят гласове на листата. Не е изключено, разбира се, преференцията да изстреля някого на челно място. Този баланс на ползите и възможните вреди е предварително калкулиран.

Но, както показва хронограмата на ЦИК, скоро ще се разсеят облаците и целите листи ще грейнат в пълния си блясък. И ще можем да се вгледаме в детайлите. Кой влачи и кой бута листите изодзадзе както се казва на грузински.

Автор: Стоил Стоилов

Източник: „Дневник“

Прегледана: 47291

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече