Как Каракачанов употреби хората с българско гражданство в Северна Македония за кампанията си

0

Той ги призова да гласуват за партията му и да се ваксинират у нас

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов очаквано заложи на темата за Северна Македония в предизборната кампания, като разпространи списък на македонски политици, свързани с опозиционната проруска и антибългарска партия ВМРО-ДПМНЕ, за които твърди, че имат и българско гражданство. Каракачанов уточнява, че може и да става дума за съвпадение на имената, но ги призова да упражнят правото си на вот в България и да гласуват за партията му.

Очаквано Каракачанов изпълни целта си и провокира скандал в Северна Македония, като от ВМРО-ДПМНЕ го обвиниха, че разпространява фалшиви новини. 

Двете ВМРО-та всъщност действат като скачени съдове. След всяка провокация следва реакция и така вече месеци наред.

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ е срещу каквито и да е отстъпки към България и дори организира улични протести в защита на Гоце Делчев.

В същото време правителството на социалдемкрата Зоран Заев обяви, че временно смята да запази дистанция в споровете със София, за да не стане част от предизборната кампания в България.

Кой има българско гражданство? 

Според Каракачанов най-малко 18 водещи македонски политици и общественици, свързани с ВМРО-ДПМНЕ, са с българско гражданство. 

„Над 120 000 граждани на Република Северна Македония в качеството си и на български граждани ще имат право да гласуват на предстоящите парламентарни избори“, пише Каракачанов в личния си Фейсбук профил. 

Той обяснява, че избирателните списъци, в които са записани всички български граждани, са публична информация и той се е разровил по сайтовете на българските общини.

„Бегъл поглед върху публикуваните избирателни списъци е достатъчен да се открият много интересни имена, все на хора от Македония, придобили българско гражданство на базата на деклариран от самите тях български произход и самоопределящи се като етнически българи“, посочва той.

„Случайните имена“, на които е попаднал, са свързани с ВМРО-ДПМНЕ. Сред тях бившият външен министър Антонио Милошоски, депутати и бивши депутати от партията, както и балдъзата на лидера на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски – Стевица Янева.

В списъка на Каракачанов е и бащата на бившия премиер Никола Груевски – Тало. 

Александар Николоски – записан в район Средец – София,

Антонио Милошоски – записан в район Възраждане – София,

Никола Мицевски – в Кюстендил,

Стефан Андоновски – Кюстендил,

Мария Андоновска – Благоевград,

Люпчо Димовски – Кюстендил,

Боян Стояновски – Благоевград,

Иван Йорданов – Кюстендил,

Игор Здравковски – Кюстендил,

Мария Петрушевска – Средец,

Даянчо Ефтимов – Благоевград,

Здравко Траянов – Благоевград,

Александар Пандов – Средец,

Петар Богойески – Оборище,

Филип Петровски – Средец,

Стевица Янева – Петрич,

Тало Груевски – Благоевград.

„Има и още много други, но всеки, който желае, може и сам да провери както за себе си, така и за всяко друго лице, било то от Македония или не. Всеки може сам да провери и кои са въпросните лица. Разбира се, всяко съвпадение на имена с лица, заемащи ръководни политически и обществени позиции в Македония, е възможно да е случайно“, пише той. 

„Ако обаче не е съвпадение и ако тези хора са тези, за които си мисля, надявам се това също да е в реда на нещата. Иска ми се да вярвам, че вече не е престъпление срещу „македонската чест“, ако македонски политик, общественик или негов близък кръвен роднина се декларира свободно и като етнически българин без да бъде хулен, руган и подиграван за това“, допълва той. 

По думите му на много от тях не им е лесно да се разкрият и афишират публично като българи, но „знам също, защото познавам лично някои от тях, че те си милеят тайно за Майка България и бленуват за, както е казал великият вожд на ВМРО Тодор Александров, „обединението на целокупното българско племе“. 

„Освен право на глас, всички тези „видни“ македонски българи, както и останалите над 120 000 български граждани в Македония, имат и право на безплатно ваксиниране срещу COVID-19, както и равен достъп до здравната система на България и на целия ЕС. Това е истинската солидарност на родината България към своите многобройни граждани – българи, живеещи както в Македония, така и навсякъде по света“, посочва той. 

В заключение ги призовава да гласуват за „истинското ВМРО“. 

България се озова в неудобната ситуация да блокира започването на преговори със Северна Македония, след като не одобри преговорната ѝ рамка за ЕС. Отношенията от края на миналата година все повече се изострят, като засега няма сигнали, че скоро ще се излезе от задънената улица. 

ВМРО-ДПМНЕ: Класическа фалшива новина 

Очаквано ВМРО-ДПМНЕ реагира остро на твърденията на българския вицепремиер Красимир Каракачанов, че македонски политици фигурират в българските избирателни списъци, съобщи агенция Мета.

В свое съобщение опозиционната партия отхвърли категорично твърденията на Каракачанов, че членове на нейното ръководство имат български паспорти, наричайки неговия пост във Фейсбук „класическа фалшива новина“.

ВМРО-ДПМНЕ смята, че очевидно Каракачанов, воден от своята антимакедонска политика „има за цел да очерня и да фабрикува неистини срещу функционери на ВМРО-ДПМНЕ и срещу партията, която остро се противопоставя на неговото отричане на македонската идентичност, македонския език, македонския народ и македонската история“.

„Симптоматично е, че изявлението на Каракачанов се прави точно по време, когато правителството на Зоран Заев, който заявява, че смята Каракачанов за приятел, се дави в огромни скандали. Това показва, че Заев, освен че е в коалиция с мафията в Македония, е в близка коалиция и с всички антимакедонски сили. Винаги, когато Заев е застрашен от някой скандал, както опита за корупционно снабдяване с ваксини, неспособността да се справи със здравната и икономическата криза…, се появява някой образ като Красимир Каракачанов да му хвърли спасителен пояс“, се казва в изявлението на опозиционната партия.

Автор: Никола Лалов

Източник: Mediapool.bg

Прегледана: 55727

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече