МВР и Прокуратурата се фукат с бандити на абонамент

0

През няколко години хващат едни и същи фалшификатори на едно и също място за едно и също престъпление

На 20 октомври 2018 г. ГДБОП и Специализираната прокуратура атакуват обекти в Слънчев бряг и Пловдив в операция срещу фалшификатори на пари. „Намерени са в различна степен на довършеност над 11 млн. евро и над 1,8 млн. щатски долара“, заявява по онова време само зам.-главният прокурор Иван Гешев.

В курорта прокурорите и антимафиотите влизат в хотел, където откриват оборудвана в подземните гаражи печатница. Следват дни наред хвалби как е ударена страшна група, как са открити още много фалшиви евро, как хотелът бил на украинец, което придава на случая международен характер, как са разкрити страховити схеми и са арестувани много хора. 

Хваленето не свършва дотук

Защото през юни 2019 г. специализираната прокуратура тържествено рапортува, че е внесен обвинителен акт срещу четирима от привлечените към наказателна отговорност. Разказва се как са намерени и иззети 23 009 листа с отпечатани изображения на неистински банкноти с номинал 50, 100 и 500 евро и 50 щатски долара, или елементи от тях (заготовки). Твърди се, че ръководителят на групата е предаден на съд за престъпления по 8 текста от Наказателния кодекс, Обяснява се, че двама от участниците дори са с мерки за неотклонение „Задържане под стража“, а другите двама –  с парични гаранции от по 5000 лв.

Но в края на този януари изведнъж се оказа, че въпросната група, която уж беше неутрализирана, уж беше дадена на съд, уж беше с мярка задържане под стража, всъщност 

пак е разбита

За да бъде абсурдът още по-пълен, се оказа, че същата тази група вършела същото нещо, на същото място, по същата схема. 

И вместо това да бъде отчетено като голям провал и като голям резил за цялата правоохранителна и правораздавателна система, последва нова порция хвалби. Явно родните прокуратура и МВР си отглеждат бандити на абонамент, които да арестуват постоянно, с които да се хвалят, а те да си вършат на практика каквото искат. 

Що за странна полицейска и прокурорска техника

е, след като има хора и място, на които са печатани милиони фалшиво евро и долари, те да не са под постоянно наблюдение, подслушване, филмиране. Още повече че през 2018 г. тогавашният зам.главен прокурор Иван Гешев обяснява, че е разбита най-голямата печатница за фалшиви пари за последните 11 години, а можело да се окаже и за последните 20-30 години. 

Колко време точно е било необходимо, за да се установи, че тези хора, за които има данни и отпреди 2018 г. за подобни занимания, отново го правят и през 2020, и през 2021 г. дори?

Висшите прокурори и полицаи признаха, че основната част от бандата е съставена от същите лица, но пък ги похвалиха, че техниката им била по-нова и усъвършенствана.

„Новото е и това, че са доста по-предпазливи в действията си. Има си точно изразена йерархия, по която действат“, обясни шефът на ГДБОП Любомир Янев. Лидерът не се срещал с купувачите на фалшивите пари и документи, а само с печатарите. Имало си специални хора за посредническата дейност. 

„Има участници в групата, които са идентични. Включително има и осъждани за

предходната разбита печатница, но очевидно това не им пречи. Те извършват упорито тази престъпна дейност, т.е. от наказанието не е получена превенцията, която е следвало да бъде получена“, коментира и ръководителката на специализираната прокуратура Валентина Маджарова.

Но връхлита нова порция въпросителни. Няма никакво логично обяснение как хора, които са хванати преди 3 години, дадени са на съд година по-късно, но през цялото време продължават да вършат същото престъпление?! Пласирали са фалшиви пари, че и фалшиви документи са печатали. 

Възниква и основателният въпрос кой точно от групата е осъден вече, след като само преди дни имаше съобщение, че ще има заседание по делото в специализирания наказателен съд.  Иначе казано, ако изобщо има присъди, няма да е скоро.

Така стигаме до „Сикрет сървис“ и Европол. „Характерно в случая е, че групата се е занимавала и всъщност е извършвала дейност по изготвяне на неистински документи, основно и единствено долари и евра, което е много характерно. И в този смисъл изключително полезна е работата на „Сикрет сървис“, тъй като, както на всички ви е известно, това е основна тяхна компетенция и затова всъщност службата е създадена да я има. Като допълнение охраняват и държавния глава“, обявиха след разкриването от прокуратурата. В превод това означава, че американската „Сикрет сървис“ е призвана да защитава не само президента, но и долара – включително и от фалшификации.

И където и по света да се установи такова фалшифициране, то

САЩ много бързо се намесват и не оставят кой знае какви шансове

за шикалкавене от местните прокуратури и служби. Често те подават и сигналите.

В официалното съобщение на българското държавно обвинение изрично бе подчертано, че операцията е била с участието на агенти на „Сикрет сървис“ – САЩ, и със съдействието на Европол. Нещо повече. Бяха пуснати и снимки, от които ясно се виждаше директното участие на американски агент. Смее ли някой при тази ситуация  да не разбие за пореден път фалшифициращата група?

Отгоре на всичко се оказа, че при акцията е бил  иззет български задграничен паспорт със снимка и имената на Силвестър Сталоун, който е представян на клиенти като мостра за високо качество на изработката. 

Всъщност цялата история много напомня абонамента, който имат едни и същи хора с нелегалните цигарени фабрики. И тях ги разбиват през 2-3 години и накрая пак се оказват или в Карнобат, или в Пловдивско.

И в съвсем в недалечното минало българският премиер Бойко Борисов се хвалеше не пред кого да е,  а пред Ангела Меркел и Тереза Мей с разбити две нелегални цигарени фабрики, че и снимки им показваше. 

Да не говорим за бомбастичните хвалби как с продукцията само от с. Труд и Ръжево Конаре бюджетът бил ощетяван с 15-20 млн.лв на месец от неплатени акцизи. Та това са цели 250 млн.лв. на година. А ако се има предвид, че сигурно тази фабрика е работила с години, сигурно става дума за милиард.

Но кой точно е позволил това да се случва
 

През 2019 г. компетентните органи обясняваха, че нелегалното производство било много конспиративно, имало тунели, фитнеси и кухни, работели само чужденци, които разговаряли с разговорници, било обезшумено, вложени били поне 10 млн.лв. в оборудване и мерки за сигурност. Звучи като сценарий за филм. Камиони с нелегални цигари излизат през портала, за да напълнят българския пазар. Как обаче продукция за десетки милиони левове е била произвеждана и пласирана цели две години нелегално под носа на НАП, митници, ДАНС, МВР, прокуратура …   Някой е позволил една нелегална фабрика да бълва по 3 млн.цигари на ден.

Но арестуваните от нелегалните цигарени фабрики не са осъдени, след като се твърдеше, че всичко било ясно, били събрани страшни доказателства, били използвани специални разузнавателни средства и какво ли не още. Може и да има някой и друг работник, който да се е разминал с условна присъда, и толкова. Но организаторите, търговците, ръководителите си стоят невинни до доказване на противното.

Така е с нелегалните цигари и с фалшификаторите, сигурно и с корупцията, както и с всичко останало. И вече  никой не остана да вярва на цирковете им.

Автор: АЛЕКСАНДЪР АЛЕКСАНДРОВ

Източник: „СЕГА“

Прегледана: 46324

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече