Павел Вълнев пред Светослав Иванов: Влязох в политиката, за да променим България (интервю)

0

Публикуваме пълния текст на интервюто, което Павел Вълнев даде в неделя за бТВ и централното обзорно предаване 120 минути с водещ Светослав Иванов

– Дами и господа – господин Павел Вълнев, заместник-председател на партия „Републиканци за България“ и неин най-голям финансов донор. Добър вечер, господин Вълнев. Приятно ми е да се запознаем, не сме се виждали досега. Интересно ми е – какво е американски българин?

– Аз не мисля, че съм американски българин, аз съм си българин, а по-скоро американски българи могат да бъдат моите деца – те имат родители българи и са родени в Америка.

– В Америка? Колко деца имате?– Имам момче и момиче, на 9 и на 8 години.– Да са Ви живи и здрави. Как Бихте описали накратко Вашия бизнес и американската мечта за Вас. Какъв е Вашият бизнес?

– Ние с брат ми сме стартирали почти от нула, аз например отидох в Америка с 300 долара в джоба. Работил съм какво ли не – чистач съм бил, пица диливъри (разносвач на пица), камиони съм карал. И това, че може би бяхме двамата с брат ми заедно, ни помогна да направим този успех, който в момента имаме. Защото ако бях сам, сигурно и аз щях да се пречупя. Имам приятели и други хора, които не издържаха и се прибраха. Има хора, с които отидохме заедно, обаче те се прибраха още в самото начало. Ние продължихме.Ако тръгна да си описвам бизнеса – имам бизнеси на различни континенти, занимавам се с различни неща в най-различни сфери. Така че, не знам точно какво Ви интересува. Но най-известен е бизнесът ни с камиони.

– Колко камиони имате?

– Над 700 камиона са в момента и имаме над 2000 ремаркета. Аз даже се шегувам с брат ми, че ако ги наредим на магистралата, ще задръстим всичко от София до Пазарджик.

– Има ли истина в думите на Шефкет Чападжиев, че го споменахме по времето на рекламите, да е жив и здрав, ако ни гледа в момента, с най-топли чувства. Та Шефкет Чападжиев, като дойде преди 2 години, каза:

– За да успееш, трябва да си леко мързелив и много щедър. Да си мързелив – за да не се занимаваш с детайлите на един бизнес, да ги възложиш на най-добрите. И да си щедър, за да задържиш най-добрите. Прав ли е?

– Да, точно така! По принцип аз винаги съм се обграждал с по-умни от мен хора, с такива, които са най-добрите в своята професия – най-добрият счетоводител, най-добрият адвокат. Тук, в България, гледам, че е точно обратното, особено при управляващите. Те гледат да не наемат умни хора, защото в един момент умните почват да ги засенчват. А в бизнеса, както и при мен, е точно така, както г-н Чападжиев казва. Обаче, за да ги задържиш тези хора, ти трябва да им даваш високо възнаграждение…

– Колко е печалбата на Вашата компания за миналата година?

– Не искам да говоря с цифри, не знам дали това е важно за хората, но достатъчно, за да мога да си позволя да…, да спра да работя, в смисъл финансово задоволен съм, семейството ми също, родителите ми, жена ми, децата. В смисъл, по-важното е, че мога да си позволя да се занимавам с нещо, което е за всички – да дам част от енергията си, част от времето си, за една кауза...

и част от парите си…

– Добре, и част от парите си, но за мен това не е толкова важно, аз много пъти съм дарявал за какво ли не, може би съм най-големия дарител на българската общност в Чикаго. Така че…

– Добре, кажете ми конкретно, Вие ли потърсихте Цветан Цветанов или той потърси Вас?

– Той ме потърси. В смисъл, говорим за партията…

– За партията, да. Кога беше това?

– Когато той напусна ГЕРБ, аз му се обадих и му казах, че го каня да работи при нас, защото човек като него е полезен за една компания, която е в различни дейности. За човек като него, който познава България доста добре и хората тук добре, (защото се оказа, че докато имах телевизия тук, не познавах ситуацията и хората). И той работи като консултант при мен, особено в бизнеса ми със Западните Балкани.

– Да видим неговата гледна точка – от тази седмица, в интервю на Антон Хекимян.

Видео:

Цветанов казва, че се води съветник-консултант на г-н Вълнев, че може да посъветва не само г-н Вълнев по въпроси, свързани с инвестиции в региона, а един човек, който е достатъчно информиран, може да вземе решение дали да участва и да предприеме действия. После г-н Хекимян пита дали г-н Цветанов е в неплатена отпуска за изборната кампания, гостът отговаря, че не е и това не се налага, а в обиколките си из страната двамата с г-н Вълнев имат възможност да пътуват заедно, могат да си говорят на всякакви теми, включително извън политиката.

– Дайте ми пример, г-н Вълнев, за съвет, който Ви е донесъл добавена стойност от страна на г-н Цветанов.

– Мисля, че няма смисъл да говорим тук за бизнеса ми и за работата на г-н Цветанов. По-скоро, по-интересно за мен е, че като човек, дошъл от Америка, обикалям страната вече за четвърти път, срещам се с хората и ги гледам право в очите, от село в село, и важно е да кажа какво виждам. Защото има политици, които 30 години са във властта и имам чувството, че те не познават страната толкова добре, колкото вече аз я познавам. И по-важното е какво и как мисля аз да направим, за да променим страната. Има хора, като мен, които по двайсет години са живели извън страната и искат промяна. Аз и хора като мен, които са били зад океана и са прекарали толкова безсънни нощи, за да мислят как е тук, как са родителите ни, аз моите родители 9 години не бях ги виждал и още – дали няма да се прибереш в ковчег в един момент, та сега да говорим за Цветанов и неговата заплата – това няма да е съвсем точно…

– Вижте. Вижте – Вие дарявате 1 милион долара на тази партия, доверявайки се, нали правилно разбирам, на общия път, по който тръгвате. Интересно ми е какъв резултат би оправдал това дарение?

– Аз бих разделил въпроса Ви на две:Аз не дарявам този милион на г-н Цветанов. Аз го дарявам за една кауза, както съм го правил и преди. Каузата е да променим България към добро. И ако се съберем 100 такива човека, които могат да направят от нула нещо, ще променим нещата. И аз затова обикалям и винаги казвам – щом аз мога, можеш и ти.

– Ок, но какъв резултат би променил нещата? Един процент достатъчен ли е например, за да даде самоиздръжка на партията, ако се запазят досегашните правила – 8 лева на глас държавна субсидия? Или си представяте, че партията влиза в парламента и това е програмата минимум?

– Ние имаме дългосрочен план, не правим план просто да се явим на тези избори. Поради това сме направили структури в цялата страна, имаме 120 офиса и навсякъде хората по демократичен път си избраха техните лидери. Както виждате, ние нямаме нито един скандал за листите, а във всяка партия станаха подобни скандали. И ако погледнем поотделно, например в Пловдив, само в нашата листа има водач, който си живее в Пловдив и всички други са от Пловдив.

– Това е може би заради факта, че в листите има политически номади, прехвърлят се от една листа в друга, от една партия, в друга партия. Но в устава на Републиканци за България пише, лидерът има право на два мандата, че това не е лидерска партия. Това означава ли, че един ден Павел Вълнев може да стане председател?

– Не само аз, но и всеки един. И не само след 8 години, ние можем да направим промяна, примерно, ако се реши, че лидерът не е достатъчно добър, ние можем да направим промяна по всяко време. Може би именно затова умишлено се говори за „партията на Цветанов“, а това е партията на новите лица, почти всички, като мен, не са били в друга партия. Това е единствената партия, която се опитва да направи политики за българите в чужбина, защото за мен те са най-големият актив на държавата в момента. Например Америка събира мозъци от цял свят и ги „изсмуква“ чрез зелени карти. А пък ние имаме мозъци по цял свят и нищо не правим, за да имаме дори контакт с тези хора. Трудно ще ги върнем, защото процесът е бил 30 години на изтичане на тези хора, но трябва да стартираме отнякъде. Демографският срив в момента е такъв, че може да я няма България след 20 години.

– Да не стане с този устав като с ГЕРБ – при създаването му Цветанов беше председател, тъй като Борисов беше кмет и нямаше право. Да не стане така, че в един момент Вие да се окажете председател?

– Не, не мисля, защото аз не търся да съм политически лидер, аз просто искам да направим промяна в държавата. И Вие виждате, че аз не съм типичен политик, който говори с шаблони – аз съм човек, който сяда и говори направо истината. И при положение, че имам доста голям бизнес, живея на два континента и постоянно пътувам между Америка и тук, нито имам амбиция да съм лидер на партия, нито това ми е фикс идея или нещо от сорта. Пак казвам – влизам в политиката, за да променим нещата и моята идея е да увлечем хора като мен и тогава ще съм сигурен, че посоката на България ще е различна.

– Един много важен въпрос, споменавайки Америка. Помните, 2011 година беше извършен атентат на българска територия. В Бургас на летището беше взривен автобус с израелски туристи, загинаха шестима души и българският шофьор. Тогава г-н Цветанов, като вътрешен министър, беше сред първите, посочили Хизбула като извършители. Има ли това действие преди 10 години връзка с добрите му контакти с някои представители на американската администрация?

– Мисля, че този въпрос трябва да го зададете на него, няма как да отговоря вместо него.

– Да, ще е интересно. Какво вижда един успял българин отдалеч? Има ли нещо, което ще Ви разочарова, ако не успеете?

– Както казва един приятел, по-лесно на зелена поляна ще направим нова държава, отколкото да оправим тази. Това, което виждам е, че хората са толкова апатични, че вече не вярват на нищо и на никого. Обезкуражени са. Това ме притеснява. Затова искам да кажа, че хората не трябва да се отказват и трябва да вярват в промяната. Да излязат и да гласуват на тези избори. Има няколко нови партии – дори да не гласуват за нас, нека да гласуват за някоя от новите партии. Трябва нещо различно, не може все от същото да получаваме. В крайна сметка вярвам, че този път ще тръгнем в нова посока, но няма да е лесен пътят и няма да е още от тези избори. Аз мисля, че ще имаме следващи избори при тоя шарен парламент, който се очертава.

– Какъв хоризонт давате на Републиканци за България, ако не успеете сега?

– Пак ще кажа – това е проект в дългосрочен план. Ние събираме млади и кадърни хора, ще ги подготвяме и този проект трябва да надживее и мен, и господин Цветанов. Тук не става въпрос кой ще е лидер и затова има мандатност. Не може, като в ГЕРБ и ДПС, лидерът да е от 20-30 години. Той заживява в изкривен свят, не може да разбере каква е действителността. Обграждат се с лакеи около тях и тогава реално не могат да разберат за какво става въпрос.

– Не могат да видят реалността…

– Точно така – живеят в нереален свят, паралелен.

– Разбрах Ви, г-н Вълнев. Беше ми много интересно. Ще се видим отново в изборната нощ, ако сте в България. Благодаря Ви.

– Благодаря Ви и аз.

Прегледана: 63264

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече