Предизборна стратегия: ГЕРБ върна Владислав Горанов на терен

0

Бившият финансов министър Владислав Горанов изненадващо се завърна в публичното пространство. Премиерът Бойко Борисов отстрани Горанов от министерския пост по време на летните антиправителствени протести през 2020 година. Актът имаше за цел да разсее съмненията в обществото, че между ГЕРБ и ДПС съществува задкулисно задружие. 

В понеделник Владислав Горанов се появи заедно с действащи членове на кабинета „Борисов 3“ на събитие, организирано от ГЕРБ и КНСБ. А бившият министър дори не фигурира в кандидат-депутатските листи на управляващата партия. Участваха още вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, социалният министър Деница Сачева, министърът на икономиката Лъчезар Ангелов, както и транспортният министър Росен Желязков. 

Горанов заговори за данъчната политика на ГЕРБ, а настоящият финансов министър Кирил Ананиев не присъстваше на срещата.

„За нас сегашният модел на данъчната система се е доказал като работещ, особено през периода на икономическите последствия от COVID пандемията. Не смятаме, че през следващите години трябва да се правят съществени изменения в данъчната политика и категорично ще отстояваме запазването на сегашните нива на данъците и неповишаването им“, обясни бившият финансов министър. „Защо правя този анонс? Защото сме свидетели на един нестихващ дебат по отношение на структурата на облагането на доходите на физически лица. Това, което редовно анонсира КНСБ – желанието за въвеждането на необлагаем минимум – е добра тема и тя е свързана с намаляване на данъци, но много други политически партии анонсират дебат за въвеждане на прогресивно облагане, което неминуемо означава удвояване на данъците на средната класа – нещо, което според нас е неправилна и неподходяща мярка в условията на икономическо възстановяване“, допълни той.

Горанов посочи, че дебата за необлагаемия минимум винаги може да бъде на дневен ред, но трябва да се има предвид позицията, от която тръгваме – „България е сред държавите с най-ниска преразпределителна роля и когато говорим за данъчната система, всяко отстъпление от държавата трябва да намери място и в отстъпление от задачи, които се възлагат от публичния сектор и затова този дебат не може да бъде проведен само от едната страна на уравнението. Но иначе това, което виждаме през следващите няколко години при едно стабилно управление, е допълнително приобщаване към най-близкия кръг на интеграция.“

„Това, което виждаме в следващите няколко години при едно стабилно управление, е допълнително приобщаване към най-близкия кръг на интеграция. Миналото лято имаше една изключително голяма евроинтеграционна победа за българско общество – присъединяването към ERM като последното условие за присъединяване към еврозоната. Затова голяма част от числата, които ще видите в нашата програма като закачка са посочени в общата европейска валута“, подчерта бившият финансов министър.

„От няколко месеца работим по управленската програма, всяко число в нея е базирано на реални разчети и на убеденост, че те могат да бъдат постигнати. Ние не сме чудотворци, постигаме резултати с работа“, посочи кандидатът за народен представител, водач на листата на ГЕРБ в Габрово и вицепремиер Томислав Дончев по време на срещата. Той изтъкна, че за ГЕРБ образованието е стратегически и национален приоритет. „Ще продължим да инвестираме и през следващите години, така че разходите в тази сфера да достигнат 5% от БВП. Пет пъти ще нараснат и публичните разходи към бизнеса за иновации. Залагаме също продължаващ ръст на доходите, ще произвеждаме квалифицирани кадри, каквито пазарът на труда търси“, добави вицепремиерът.

„Предвиждаме минималната работна заплата да стане 500 евро, а средната – 1000 евро. Пенсиите на над 2 млн. възрастни хора ще бъдат ежегодно актуализирани“, каза водачът на листата на ГЕРБ в Добрич и министър на труда и социалната политика Деница Сачева. Тя отбеляза, че мащабна реформа на модела на социално подпомагане ще осигури по-целенасочено и фокусирано подпомагане на близо 350 000 семейства всеки месец: „Не може да говорим за качествена социална политика и социални услуги, ако не подобрим условията на труд, заплащането и кариерното развитие на социалните работници.“

В нов Кодекса на труда ще бъдат регламентирани гъвкавото работно време и дистанционната работа. Ще се финансира изграждането на платформа за прогнозиране на работните места на бъдещето и необходимите за тях умения. С това ще се подпомогне квалификацията, преквалификацията и бързата смяна на професия на около 300 000 души. Сачева обеща още, че 160 000 души, които нито учат, нито работят, ще бъдат идентифицирани и включени на пазара на труда. Почти 1,6 млн. души ще бъдат обучени на дигитални умения, като за целта ще бъдат създадени 760 дигитални клубове.

„Нашата амбиция е БВП на страната да нарасне до 100 милиарда евро до 2025 г. и същевременно с това да трансформираме икономиката“, заяви кандидатът за народен представител от ГЕРБ и министър на икономиката Лъчезар Борисов. Той акцентира на работата на правителството в областта на насърчаването на инвестициите и посочи, че само от началото на кризата има сертифицирани проекти за 1,6 милиарда лева.

Върху създаването на условия за достъпно, ефективно и модерно здравеопазване за всички наблегна кандидатът за депутат, водач на листата на ГЕРБ във Варна и Велико Търново и министър на здравеопазването Костадин Ангелов. ГЕРБ гарантира по-високи доходи за работещите в системата на здравеопазването, които ще се постигнат чрез увеличаване на цените на клиничните пътеки в условия на конструктивен диалог със съсловните организации и с увеличаване на държавната субсидия, насочена към финансирането на лечебни заведения по линия на Наредба 3.

Бърз достъп, качествено лечение и грижа за възстановяване – чрез завършване на реформите в спешната помощ и модернизиране й, ускоряване на дигитализацията на здравеопазването и приоритизиране на медицинските специалности са също част от основните приоритети на ГЕРБ в сектор здравеопазване, изброи Костадин Ангелов.

Автор: Бетина Мутишева

Източник: „Банкеръ“

Прегледана: 49618

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече