Разкрачен между Орбан и Борисов, депутатът Марков обяви джипката за „символа на ЕНП“

0

Въображението на читателя често се оказва бедно, за да разтълкува посланията на управляващите, партиите, държавните институции, частни сдружения или пиари. Рубриката на „Дневник“ „Предозиране“ започна преди шест години със събиране на абсурдите на посланията в хода на предизборната кампания през 2014 г., но българската политика продължава непрекъснато да подава нови сюжети.

Депутатът Георги Марков, който напоследък ту се прощава с политическата сцена, ту благодари, че пак е кандидат за депутат в листата на ГЕРБ, обяви днес в профила си във „Фейсбук“, че „ДЖИПКАТА е вече символът на ЕНП.“

Малко по-рано той така описа Европейската народна партия, че не е ясно иронизира ли Бойко Борисов, който по думите му лично го върнал в листата на партията, или откровено смята, че мястото на ГЕРБ е не в най-голямата парламентарна група на Европейския парламент, а в съвършено различна компания – на националисти и евроскептици.

Поводът за публикациите му в социалната мрежа е оттеглянето на евродепутатите на Виктор Орбан от парламентарната група на ЕНП, веднага след като тя одобри промени в процедурите си, допускащи изключване на партия като „Фидес“.

„Бойко, честито! Вече си СТАРЕЙШИНA на ЕНП“, написа днес Георги Марков, който е най-известният и гласовит орбанист в българските политически среди. След като напомня, че „Господ е с Бойко, затова построи толкова църкви“, той продължава:

  • „Орбан, както вече предрекох, излезе от ЕНП. Меркел слиза от сцената на канцлер, а не отдавна и от партиен лидер. Нашият Бойко става СТАРЕЙШИНА на ЕНП. Най-дълго управлявалият и с най-много победи. ДЖИПКАТА свърши голяма работа.“

В ЕНП едва ли знаят много за джипката, но изчезването на премиера от публични появи в София и срещи с медии, които не са под някакъв предварителен контрол, докато обикаля строителни обекти и раздава пари и дрехата от гърба си, очевидно е смятано от депутата за „голяма работа“.

Но по-любопитното е как на 1 март Георги Марков описа напускането от Орбан на ЕНП:

  • „Виктор Орбан напуска ЕНП! Слава Богу! Трите милиона избиратели на Виктор Орбан са във възторг. Партията „ФИДЕС“ напуска неолибералното и олевяло ЕНП (Европейската народна партия). Това ЕНП не е онова ЕНП. ЕНП-то на великия обединител на Германия Хелмут Кол, на Жак Ширак, на Хосе Мария Аснар, на Едмунд Щойбер.“

Т.е. Борисов става старешина на едно неолиберално и олевяло обединение на европейската десница.

Освен това Марков не внимава особено и с кого дава примери. Да, това са големи имена на европейската политика, но почти всички изброени са политици, които вече са покойници, повече от десетилетие не са активни и краят на кариерата им е белязан с тежки скандали за партийни черни каси и корупция.

Великият обединител на Германия и дългогодишен канцлер призна в края на века, че в ХДС от 10 години е имало тайни сметки за милиони марки с незаконни дарения. Хелмут Кол отказа да сътрудничи на разследването – „Дал съм думата си на дарителите и няма да си я взема назад – няма да назова партийните дарители“ – напусна поста на почетен председател и остави забъркани в аферата куп съпартийци, включително министри от правителството в Берлин.

През 2011 г. Жак Ширак стана първият бивш президент на Франция, осъден условно на 2 години затвор за корупция – докато бил всемогъщ кмет на Париж в периода 1977 и 1995 г., т.е. легендарните времена, за които мечтае Георги Марков. Ширак бе признат за виновен в злоупотреба с обществени средства, защото беше плащал на хора от партията си заплати за общински работни места, които реално не съществуват. Докато правосъдието чакаше да изтече мандатът – и имунитетът – му през 2007 г. , бе осъден на 18 месеца затвор и 10 години лишаване от пасивно избирателно право Ален Жупе, неговият най-важен сътрудник и довереник и председател на неговата неоголистка партия.

Хосе Мария Аснар бе в София през 2010 г. за конференция и похвали младия премиер Борисов за водената политика, като добави, че така България я очаквало голямо бъдеще. Лидерът на Народната партия в Испания се прочу с бързия икономически възход на страната между 1996-2004 г., но после се оказа, че в значителна степен той е бил основан настроителен бум заради щедра кредитна политика и взимането на огромни заеми от населението.

След като Аснар си тръгна от властта, го преследваше скандал за това, че през 2002 г. си беше позволил да плати с публични средства част от разходите – озвучаване, генератори, осветление – за пищната сватба на дъщеря си в двореца Ескориал. Оформено като „държавно събитие“ без съпротива от когото и да е в управлението, това бе венчавката на Ана Аснар с 31-годишния Алехандро Агаг – бивш личен съветник на испанския премиер и бивш генерален секретар на Европейската народна партия.

Но това бледнее пред продължилото до 2018 г. разследване за секретни партийни каси на Народната партия за десетки милиони евро, използвани от края на 80-те години насам. През 2018 г. по скандалите „Гюртел“ и „Барсенас“ (точното разграничаване между тях е трудно) бяха обявени за виновни 29 испанци и самата партия за измами, пране на пари и раздаване на рушвети. Присъдите бяха в рамките на 14-51 години затвор и милиони евро глоби. Седмица по-късно – на 1 юни, премиерът Мариано Рахой бе свален с вот на недоверие.

Георги Марков си е намерил друга кауза за нападки на партията със „старейшина Борисов“:

  • „Какво е това ЕНП, в което има социалдемократи, като португалските, признали гей браковете, а Меркел се хвали, че ислямът е вече част от Германия. Себастиан Курц пък се е гушнал със зелените.“

След което декларира и къде е бъдещето на Европа и къде би трябвало да принадлежи ГЕРБ:

    • „Европа ще има нов десен блок по линията Джонсън – Качински – Орбан – Янша.
    • Слава Богу, има млади надежди десничари в Европа – Марион Марешал и Франсоа Белами от Франция, Джорджия Мелони от Италия, Сантяго Абаскал от Испания, Дъглас Мъри от Англия и други. (…) Делото на Тръмп и Орбан е безсмъртно – Не на глобализма, Да на патриотизма и националната държава!“

Изброените във втората част са лидери на маргинални крайно десни партии (някои определят тази на Мелони като „постфашистка“ заради генеалогичната ѝ връзка с тези среди в Италия), които са дълбоко евроскептични и силно националистически, поради което техни представители си разменят гостуване по митинги, но трудно намират единство за общоевропейска организация.

Георги Марков няма нищо общо с ГЕРБ, освен че втори път влиза в листите на партията. Преди няколко седмици той написа, че винаги ще помни какво му бил казал Борисов: „Жоре, говори каквото и когато намериш за добре, само не от името на партията, затова съм те взел от гражданската квота.“

След като групата на ЕНП одобри новите процедури, принудили „Фидес“ да си тръгне, се разбра, че 29 евродепутати са гласували против реформата. Това са 13-те унгарци, 6 австрийци, 3 словенци и 1 французин, а петима други не бяха обявили чия страна са взели. Докато мнозина бързаха да се поздравят за решението, Радан Кънев потвърди, че е гласувал „за“, евродепутатите от ГЕРБ запазиха мълчание.

Автор: Петър Карабоев

Източник: „Дневник“

Прегледана: 47166

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече