Разследване: Незаконният строеж на Румен Гайтански-Вълка край язовир „Искър“ продължава

0


Строителството на триетажна сграда в ловно стопанство „Искър“ не е спряло въпреки становищата да бъде премахната, защото е незаконна, изразени от Дирекция национален строителен контрол (ДНСК) и на „Общински строителен контрол“ на Столичната община през август миналата година. Тогава обектът беше в етап завършен груб строеж до покрив и строителната фирма „Био майнинг“ АД на Румен Гайтански-Вълка демонтира кулокрана и преустанови строителните дейности.

Явно това е било временно, тъй като шест месеца по-късно същата сграда вече е с поставени стени и прозорци, с топлоизолация, а фасадата е с декоративна облицовка. Строителната дейност продължава, видя на място екип на „Дневник“ през тази седмица. Пикапи и ванове доставят оборудване за интериора на старата работилница (през есента обяснението беше, че това не е строеж на хотел, а се модернизира „съществуваща техническа работилница“).

Обектът се намира в гора на 200 м. от източния бряг на язовир „Искър“ върху площ от 1.5 дка, а през март 2020 г. започва изграждането на сграда с три корпуса. Проверки на ДНСК и на район „Панчарево“ през август установиха, че за него няма разрешително за строеж, няма инвестиционен проект, нито строителен надзор. Всичко това го прави незаконен и през октомври на района бе указано от Дирекция „Общински строителен контрол“ да започне процедура за премахването му.

Сградата, снимана на 30 август 2020 г.
Сградата, снимана на 30 август 2020 г.

Район „Панчарево“ проверява допълнително четири месеца

След като видя, че строежът продължава, „Дневник“ запита на 9 март район „Панчарево“ какво става с процедурата за премахването. Ден по-късно от оттговорите се разбра, че точно същият ден (9 март) въпросният констативен протокол е изпратен от района към ДОСК. На въпроса защо не през октомври, а чак през март се праща документацията, от район „Панчарево“ обясниха, че е било „необходимо да се направят допълнителни проверки“. Те не са довели до промяна в констатацията, че обектът няма строителни книжа, заявиха от администрацията на „Панчарево“.

ДОСК: Ще се прецени относно последващо процедиране

От Дирекция „Общински строителен контрол“ на Столичната община обясниха за „Дневник“, че след като получат „административната преписка в оригинал, ще я прегледат в отдел „Правно-нормативно обслужване“. Експертите в него ще преценят „относно последващото процедиране на производството по издаване на заповеди за премахване“.

В началото на август миналата година фирмата на Гайтански-Вълка завърши сградата в груб строеж – с покрив и носещи стени. Тогава Владислав Панев, съпредседател на Зелено движение и на „Демократична България“, показа във фейсбук за строежа в ловното стопанство и сигнализира, че е незаконен. Върховна административна прокуратура разпореди Министерството на земеделието, храните и горите и Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК) да извършат проверка на обекта. С мотива, че обектът не е от тяхна компетенция, защото „не е от първа, втора или трета категория“, те го препращат към район „Панчарево“, в чиято територия е част от ДЛС „Искър“.

Районни инспектори по контрол на строителството посещават обекта на Румен Гайтански-Вълка в държавното ловно стопанство и установяват, че липсва разрешително за строеж, одобрен инвестиционен проект, както и строителен надзор на обекта. Дирекция „Общински строителен контрол“ дава указания на район „Панчарево“ да започне процедура по премахване на сградата по чл.225а от Закона за устройство на територията (ЗУТ). По този текст събарянето трябва да е за сметка на фирмата строител.

Районът издава констативен акт с установените липси в документацията, който на 13 октомври изпраща на „засегнатите“ страни – фирма „Био майнинг“ АД и Югозападното държавно предприятие-Благоевград, което управлява ДЛС „Искър“. Те имат право в 7-дневен срок да възразят, което и правят.

И двете страни твърдят, строежът не е на нова сграда, а ремонт на старата техническа работилница на стопанството.

Заради тези възражения крайното решение за премахването на обекта трябва да се вземе не от района, а от кмета на общината, както е по ЗУТ. За целта район „Панчарево“ на 26 октомври обяви, че изготвя констативен протокол го праща в Дирекция „Общински строителен контрол“ (ДОСК) на Столичната община. Той под ръководството на главния архитект на София Здравко Здравков, който е упълномощен от кмета Йорданка Фандъкова да се разпорежда в тези случаи.

Фирмата изпълнител на строежа „Био майнинг“ има договор от юни 2016 г. с Югозападното държавно предприятие (ЮЗДП) – Благоевград, под чието ръководство е ДЛС „Искър“ за съвместна дейност за срок от 15 години. Директорът на стопанството инж. Атанас Дарелов беше уволнен миналата година заради това нерегламентирано строителство. В инвестиционната програма има заложено изграждане само на биотехнически съоръжения и горски пътища и ремонт на ловна база.

Източник: „Дневник“

Прегледана: 54231

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече