Реката тече, боклуците влече. Парите потъват незнайно къде

0

Държавата дава милиони за почистване, но не знае какво се случва с тях

У нас да не си река! На запад обикновено това са красиви места, а в България отношението е: „Тая река що па точно оттук минава

С този цитат от кмет на голям български град може сравнително точно да бъде описано отношението към реките у нас. Използвани в повечето случаи като бунища, коритата им често са задръстени с всякакви боклуци, а при последните проливни дъждове бе наблюдаван феноменът „плаващо сметище“. Най-яркият пример, разбира се, бе р. Искър край Своге, откъдето бяха извадени умопомрачителните 560 тона боклук, но това е само върхът на айсберга. Същото се видя и в Струма, и край Бургас. Впрочем, Струма си е мръсна и без остров от отпадъци. Периодично потича я лилава, а розова, я в някакъв друг цвят.

Едва ли у нас има река, която да не е превърната в сметище малко или много. Дори там, където местната власт е активна, ефектът е ограничен, защото 50-100 км. надолу по течението кметът е друг, политиките също, а активността – различна. Иначе казано – това, че един участък от реката е изчистен не значи нищо. А в България се действа точно така – на парче, на етап, на участък. И ако изобщо се стигне до последния, на първия вече има купчина боклуци.

Кои реки са изчистени?

Това е въпрос с повишена трудност. Mediapool се опита да разбере кои речни корита са били почиствани през последните 4 години. Оказа се, че нито едно министерство не знае.

Процедурата по поддръжка на реките в България е усложнена до крайна степен. Отговорността за тях е разделена по следния начин – в урбанизираната територия отговаря кметът, извън нея – областният управител, т.е. държавата. Какво значи това на практика? Струма например минава през три области – Перник, Кюстендил и Благоевград, както и през куп населени места. Навсякъде има по един отгворник плюс областните управители. Искър тече през пет области, т.е. най-малко петима управители и един куп кметове. Простичко казано – за ефективно почистване ще трябва сериозна организация. И, ако може, хората да не хвърлят боклуци. У нас и по двата показателя сме пълен провал.

Обичайното състояние на реката в България. Снимка: Mediapool

Никой не знае

Парите за почистване на реките се отпускат от кабинета. В процедурата обаче участва и Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане, която се води под шапката на Министерския съвет, но на практика е част от МВР.

Mediapool изпрати заявление по Закона за достъп до обществена информация до Министерски съвет с искане да се дадат данни за отпуснатите пари за почистване през последните четири години, извършена работа, усвоени средства, реки, които се нуждаят от почистване, контрол върху тази дейност и т.н.

От правителствената администрация препратиха запитването на четири министерства – МВР, на регионалното развитие, на околната среда и водите и на финансите. Оказа се, че три от тях не знаят много по въпроса.

Снимка: Mediapool

От финансовото ведомство разказаха надълго и широко каква е процедурата по почистване на реки, но без да дадат конректни отговори на въпросите. От регионалното министерство казаха, че нямат такава информация и препратиха въпросите освен към вече посочените и към министерство на земеделието, и към Националното сдружение на общините. От тази организация обясниха, че са юридическо лице с нестопанска цел и нито имат правомощие, нито задължение да събират подобни данни. Земеделското министерство препрати въпросите на „Напоителни системи“.

Най-фрапиращ обаче бе oтговорът на екоминистерството. Оказа се, че ведомството, което има в името си думата „водите“, не знае нищо по въпроса с почистването на реките. В писмото, наречено от тях, предоставяне на отговор, са цитирани две разпоредби от Закона за водите. Т.е. някой е копи/пейстнал два законови текста и е решил, че работата е свършена. И удобно е пропуснал да предостави данни за състоянието на реките, въпреки че шефовете на басейновите дирекции, подчинени на екоминистъра, имат задължение да следят как се почистват коритата. За този отговор МОСВ поиска такса от 1,59 лв. за предоставяне на информацията. Така е по закон. Без отговор останаха и въпросите към екоминистерството за извършените от него проверки за състоянието на реките в годините от този мандат на ГЕРБ, наложени ли са глоби на отговорни лица, ако да – колко и на каква стойност са, платени ли са, изискват ли се по съдебен път. Ведомството не смятало да отговаря на опозиционни медии. 

Милионите

Единствено МВР даде отговори, от които може да се разбере нещо. Например, че през последните четири години за почистване на речни корита са отпуснати общо 14.7 млн. лв. Те са давани по силата на постановления на кабинета на базата на заявки от общините и областните управители.

Например през 2017 г. правителството отпуска 400 хил. лв. на община Земен за почистване на реките Струма и Треклянска, а други 450 хил. лв. са дадени година по-късно. Което не попречи на кмета на Невестино Димитър Стаменков да заяви съвсем наскоро, че боклуците, струпани при мост над Струма в неговия град, са дошли от…Земен.

р. Струма. Снимка: БГНЕС

От прегледа на постановленията ясно личи практиката за работа на парче. Например през 2018 г. на Велико Търново са отпуснати над 500 хил. лв. за почистване на р. Янтра, но на различни участъци. Отново през 2018 г. са дадени и 395 хил. лв. за същата дейност, но вече на областния управител. След това са дадени още 125 хил. лв., но за съвсем друг участък. Година по-късно на областния управител се дават още 519 хил. лв. пак за почистване, пак на друго място.

За река Искър, за която кабинетът наскоро даде по спешност 220 хил. лв., за да се ликвидира плаващото сметище край Своге, са отпуснати и други средства. В началото на тази година Столична община получава 956 хил. лв. за почистване от Панчарево до летището. Може би някой се е сетил, че не иска втори път боклуците в тази река да стават водеща новина. Иначе през последните 4 години за чистене там пари не са давани. Областният управител на София-област Илиян Тодоров твърдеше, че по това течение нищо не е чистено 30 години. Вероятно щяха да станат и 31, но силните дъждове и снимките във фейсбук рязко промениха нещата. А премиерът Бойко Борисов заяви по същия повод:

Не ни е безразлична екологията

Всъщност е точно обратното. Очевидно на централната власт никак не ѝ пука за точно тази част от „екологията“. В противен случаи нямаше да се сеща, че нещо не е наред, само когато стотици тонове боклуци надвиснат над София. И министерството на водите щеше да знае какво се случва с водите в реките. А правителството щеше да пришпори и себе си, и областните управители, и кметовете, ако трябва да работят малко по-адекватно по темата.

Но милионите не свършват до тук. Освен тези над 14 млн. лв., дадени на кметове и областни управители, през последните години в реките потъват и други 100 млн. лв. Те се дават по линия на „Напоителни системи“. Това дружество сключва петгодишни договори с министерството на земеделието, по силата на които му се дават пари, за да работи за „защита от вредното действие на водите„. Тук са включени дейности като изграждане и укрепване на диги, корекции на корита и дерета, отводнителни системи, попмени станции, поддръжка на язовири. „Напоителни системи“ отговаря за коригираните участъци извън населените места. За последните години то е извършило корекции на над 30 речни отсечки, става ясно от отговора му. Освен това служителите извършват ежедневни обходи, за да не се допуска замърсяване, а когато се установи необходимост от почистване, такова се прави, твърдят от „Напоителни системи“.

Средец след наводнение. Снимка: burgasnews

И все пак – какво е изчистено?

Това по върховете на държавата очевидно никой не знае. Пари се дават, но къде отиват и как се харчат, може да питате на друго място. Всъщност министерствата дори не знаят дали парите са изцяло усвоени. От Междуведомствената комисия обясниха, че приемат решения за изразходване на средствата по целесъобразност, но нито възлагат обществени поръчки, нито приемат изпълнението им.

На въпроса изхарчени ли са парите заявиха, че трябва да се питат получателите. А в добавка следното:

С разпоредби в постановленията за изпълнение на държавния бюджет за изминалите години на общините е предоставена възможността да използват предоставените средства и през следващата бюджетна година. Поради това може да се приеме, че финансираните през 2017 г., 2018 г. и 2019 г. са приключени, а средствата – са изцяло усвоени. Частично усвояване може да има за средствата, които са отпуснати през 2020 г. и предстоящо разходване на средствата, предоставени през 2021 г.

Накратко – малко предполагаме и сме почти сигурни.

И така, ако човек поиска да разбере кои реки са били изчистени, трябва да пита всички областни управители. И всички кметове. А защо не и всеки селски кмет поотделно. Тогава може би ще има по-ясна картинка, отколкото държавата в момента.

P.S. Преди два месеца премиерът обеща съвсем скоро да изчисти всички незаконни сметища веднъж завинаги.

Автор: Самуил Димитров 

Източник: Mediapool.bg

Прегледана: 48923

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече