„Репортери без граници“ с 10 препоръки за медийната свобода у нас

0

Разделени са в 4 категории – „Сигурността на журналистите“, „Финансиране на медиите“, „Достъп до информация“  и „Журналистическа етика и професионализъм“

„Репортери без граници“ (РБГ) публикува 10 препоръки за справяне с липсата на медийна свобода в България. Те са разделени в 4 категории: „Сигурността на журналистите“, „Финансиране на медиите“, „Достъп до информация“  и „Журналистическа етика и професионализъм“.

„Свободата на печата стигна до задънена улица в България и независимите медии са на ръба на оцеляването“, каза Павол Шалай, ръководител на бюрото на РБГ за ЕС и Балканите. „Тези парламентарни избори дават възможност за действие на вътрешните политически сили и на всеки избирател, който е загрижен за свободата и качеството на медиите“.

РБГ дава пример с нападението срещу репортера на „168 часа“ Слави Ангелов и отказа на главната прокуратура да разследва побоя от полицейски служители над журналиста на свободна практика Димитър Кенаров миналия септември.„Репортери без граници“: Спрете да сплашвате журналисти в България

„Българските медийни специалисти често са подложени на съдебен и икономически тормоз, докато на медиите, критикуващи правителството, се отказва държавна реклама и достъп до информация. Препоръките на РБГ са насочени към тези различни въпроси и са предназначени да бъдат комбинирани с предложението – представено на българското правителство преди година, но оставено без отговор – за създаване на независима и плуралистична национална комисия за подобряване на свободата на печата в България„, обясняват от организацията.

РБГ припомня, че България заема незавидното 111-то място от 180 държави в световния индекс за свобода на пресата за 2020 г. и е на по-ниска позиция от всяка държава членка на ЕС.

Сигурността на журналистите

РБГ призовава българските власти да гарантират сигурността на журналистите и да ускорят процеса на разследване на престъпления, извършени срещу представители на медиите.

Организацията настоява за институционална независимост на полицията, прокуратурата и съдилищата, да се създаде система за светкавично сигнализиране в случаите, когато някой упражнява насилие върху журналисти и други.„Репортери без граници“: Български издател е заплашван от местна групировка

Препоръчва се да се увеличи прозрачността при разследването на полицейски служители, действали неправомерно срещу журналисти и собственици на медии.

Финансиране на медиите

РБГ настоява „да се спре с широко разпространената практика за купуване на приятелско отразяване“ в определени медии. Трябва да се преразгледа и разпределянето на публични средства за медии, които системно нарушават националните и международните етични стандарти. И да се прекрати практиката посреднически компании да разпределят евросредства по непрозрачен начин.„Репортери без граници“ за медиите в България: корупция, непрозрачност и Пеевски

Организацията призовава да се изработят ясни правила за финансовите взаимоотношения между националните и местните власти, от една страна, и националните и местните медии, от друга.

Достъп до информация

РБГ препоръчва да се разшири обхвата на Закона за достъп до информацията и да се подобри достъпа до декларациите за собственост на високопоставени политици, както и до търговския и имотния регистър.

Организацията държи да се гарантира, че запитванията на всички журналисти и всички медии се третират еднакво от пресслужбите на институциите.

Журналистическа етика и професионализъм

РБГ дава препоръки и за укрепването на националните медии – като например да се гарантират прозрачността на финансирането и разходите им.

Организацията призовава да се предоставят гаранции, че изразяването на критични позиции от журналисти срещу властта няма да доведет до административни санкции, както и да се промени процедурата за избиране на ръководители в националните медии.„Репортери без граници“ иска международен договор срещу фалшивите новини

Организацията дава насоки за укрепването на професионализма, плурализма и независимостта на Съвета на електронните медии (СЕМ) – да се измени структурата на регулатора и да се създаде възможност на неправителствени организации и представители на академичните среди да номинират членове.

РБГ призовава и в учебните програми да бъдат включени курсове по медийна грамотност и журналистическа етика и да се осигури достатъчно финансиране на университетите, за да се гарантира, че преподавателите имат достъп до най-добрите и съвременни практики в журналистиката.

Източник: „Клуб Z“

Прегледана: 54899

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече