С пълна газ към урните: 5 дни преди вота избирателите в Кърджалийско скочиха с 80%

0

Със 120 хиляди души набъбнаха избирателните списъци в Кърджалийска област между европейските и парламентарните избори, съобщава bTV. Това означава около 80% повече избиратели за региона, в който по списък сега трябва да гласуват 269 хиляди души.

Всъщност този „феномен“ се наблюдава на всички парламентарни избори, когато правилото за уседналост не важи. Така в избирателните списъци попадат всички хора с постоянен адрес в съответното населено място, въпреки че те реално живеят другаде, най-често в чужбина.

Кърджали е една от общините, където този феномен – на пълни списъци и празни села е най-очебиен.

Според Районната избирателна комисия обаче, проблем с присъствието на хора в списъците, които реално не живеят в селата няма.

„Реално живеещи може и да няма такъв брой, но по адресна регистрация, постоянен адрес – абсолютно. И затова са вкарани в избирателните списъци. Не виждам никаква драма“, казва Пламен Захариев, председател на РИК- Кърджали.

„Ей по–предишните избори, тогава като гледах списъка, имаше мъртви, имаше, там другите имаше. Сега не съм гледал списъка още“, припомня жител на кърджалийското село Кокошане.

По закон предварителните избирателни списъци се изготвят от областните администрации. Следва проверка от общините. Ден преди вота, заедно с всички изборни материали, СИК-овете получават и окончателния списък с гласоподаватели.

След приключване на изборния процес, РИК предава списъците с гласувалите на териториалните звена по ГРАО. Те проверяват дали има лица, които са гласували два пъти – нарушение, за което се носи  наказателна отговорност.

Източник: БТВ/ Frognews.bg

Прегледана: 73843

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече