„Черният лебед“ вещае драматични събития на 4 април. Война, свобода, погром?

0

От днес до 4 април, денят на изборите, влизаме в зоната на „Черния лебед“. Опасно състояние, което се случва много рядко и насочва съзнанието на хората към неочаквани развръзки, събития с огромни последствия, драматична промяна. Според теорията за „Черния лебед“ на Насим Талеб понякога за цели държави и общества това може да означава дори война или последици от война с историческо значение.

Няма определен цикъл или условия за да се окажем в тази рядка, но много драматична зона. Обстоятелствата са тези, които предизвикват да обърнем поглед и познание, както и очаквания към „Черния лебед“.

Според някои философи, светът вече година и половина е тази зона. За това свидетелстват драматичните промени в живота на хората, политиката, икономиката и финансите. За много страни ковид кризата доведе до усложнения, окито ще бележат бъдещето поне за няколко години. Очакванията, в какво ще се изрази това, ще бъдат изразени от учени и анализатори.

На 4 април България ще преживее историческа промяна. Тя може да не се случи изцяло за един ден, но резултатите от вота ще бележат нов етап от живота на всички българи. Събитията, според философските тълкувания за знака на „Черния лебед“ със сигурност ще надминат всякакви прогнози на политолози, политици и социолози. Страната ще тръгне по свсем нов път, а сегашната власт ще изгуби драстично своето влияние, което ще доведе до обществена криза, която обаче може да е ново начало и шанс за нацията, коментира американският психолог Уейн Оутстуд. Според него, когато едно общество дълго време е управлявано с методите на диктатура, но под знака на демокрацията, то губи ориентация за своето бъдеще и в един момент „избухва“.

Преди откриването на Австралия хората са считали, че всички лебеди са само бели. Това твърдение е било потвърждавано хиляди години от милиони емпирични наблюдения. Едно-единствено наблюдение обаче, първият черен лебед видян от европеец в Австралия, е било достатъчно да промени виждането.

Тази история е добра илюстрация на това как трябва да осъзнаваме ограничеността на знанието си, получено от опита и наблюдението на минали факти и събития, и е в основата на книгата на Насим Талеб, озаглавена “Черният лебед”. Основният аргумент на Талеб е, че развитието на света е последователност от неочаквани и малко вероятни събития, които имат много силни и скъпо струващи последици за отделните хора или общества. Такива събития той нарича „Черен лебед“…

Черният лебед е рядко или случайно събитие, което е неочаквано и се отличава с три характеристики – то е непредсказуемо, има огромно въздействие и може да бъде обяснено дори със задна дата. Тъй като черните лебеди са непредвидими, ние трябва да се пригодим към тяхното съществуване.

Дори терористичният акт на 11 септември 2001 г. в Ню Йорк мнозина свързват с теорията за „Черния лебед“.

За България такова събитие е 10 ноември 1989 г., когато с падането на Тодор Живков падна и режима на управление. Последиците са и до днес.

4 април е нов шанс, ново очакване и не е толкова важно колко драматични събития ще се случат на и около тази дата. Важното е, че във въздуха витае усещането за радикална промяна на живота в страната, без значение какви планове кроят политически субекти и задкулисни играчи.

Най-важното в случая, че ние не можем да предвидим какво ще се случи, защото сме свикнали животът ни да се подчинява на правила – наложени или самоналожени. В очакванията си ние изхождаме от традиционните представи и винаги съпоставяме очевидните факти. „Черният лебед“ е символ на неочакваното, непредвиденото.

Това е само теория, но тя не е по-малко вероятна от всички предвиждания, с които ни заливат представители на властта, опозицията и всякакви „експерти“. Освен това 27 март е Международен ден на театъра, а какъв по-голям театър от това, което се случва в България?

Очаквайте развръзката. Събота е – започва обратното броене до 4 април…

Автор: Фрог нюз

Източник: Frognews.bg

Прегледана: 68228

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече