„Euractiv“: Шпионирай трудно – зад кулисите на шпионския свят

0

Алелуя. Скорошен шпионски скандал, разгорял се в България, ни напомни, че има и други важни геополитически въпроси, освен ваксините срещу COVID-19. Всеки път, в който такива скандали станат публични, за това има и добра причина. Винаги е добре това да се анализира. Особено като се има предвид факта, че това е една малка възможност да се надникне зад кулисите на шпионския свят, което не се случва често.

Защо България направи този шпионски скандал публичен? В повечето случаи е по-добре всеки да държи мръсните си дрехи скрити. Не е много мъдро да кажеш на целия свят, че висши служители на собствената ти държава толкова копнеят да работят с руския президент Владимир Путин, че са склонни да го направят за жълти стотинки. И това доста руши имиджа на България на “надежден партньор в НАТО”. 


Но мотивацията на българските власти за оповестяването на този скандал е по-голяма от риска. Правителството на Бойко Борисов и избраният му главен прокурор Иван Гешев трябва да се представи като прозападна и то във време, в което спекулациите около връзката на управлението му с Москва растат. 


Причината – газопроводът, за който България похарчи цяло състояние, и който е изцяло в полза на Путин и никой друг. За администрацията на американския държавник Доналд Тръмп това не бе от особено значение. Сега нещата не стоят точно така. 


И в контекста на това един малък шпионски скандал е идеален в момент, в който кабинетът на демократа Джо Байдън много ясно показа, че ще подхожда спрямо Русия както по времето на Студената война. Тази шпионски скандал освен това помага и за потушаване на напрежението и геополитическите заплахи в региона, в който се намира самата България. 


По-конкретно – Черно море. Тук е разположен Крим, има допълнително напрежение в Азовско море, което може да се превърне в бойно поле между Русия и Украйна, било то като двустранен или международен конфликт. Това също е област на увеличаващ се интерес от страна на САЩ в рамките на НАТо, също така и на инициативата „Три морета“ – обичан от САЩ проект, чието председателство ще поеме България.


От Западна перспектива Русия би трябвало да е под натиск, да съжалява за анексирането на Крим и всичко случващо се да действа някак обезкуражаващо за опитите на Москва да разширява влиянието си на украинска територия. Кремъл смята, че администрацията на Байдън ще насърчи Киев да започне операции, с които да възстанови загубените територии в Донбас, което дава почва за една пълноценна безядрена война. 


В този смисъл, шпионирането на един НАТО-вски съюзник, какъвто е България, е изключително ценно за Кремъл, въпреки че се съмняваме Вашингтон да споделя скъпоценна информация и секретни планове със София. България освен това е важна и в контекста на все по ненадеждния съюзник на НАТО, в какъвто се превръща Турция.


Очевидна е прогнозата за засилване на военното присъствие в Черно море. Трудно е обаче да се предвиди дали там ще има война. 

превод и редакция: Джесика Вълчева

Източник: Frognews.bg

Прегледана: 67308

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече