Доклад с тревожни данни: Завладяването на медиите и конфликтите на интереси са основен проблем в България

0

В Европа независимостта на обществените медии е подкопана от назначенията на политически обвързани ръководства. Това се посочва в годишния доклад на Съвета на Европа за медийната свобода, цитиран от БТА.

В България и в Румъния това важи в 97 на сто от случаите, в Турция – 92 на сто, в Кипър, Италия, Малта и Полша – за 83 на сто от ръководните назначения в държавните медии.

Завладяването на медиите и конфликтите на интереси остават основна тревога в България, се посочва в документа. В доклада пише, че въпреки че (бившият) депутат Делян Пеевски е продал някои от своите медии, влиянието му на медийния пазар остава проблем за медийния плурализъм у нас.

Овладяването на медиите като начин за отслабване на независимата журналистика и медийното разнообразие продължава да се разгръща в няколко държави, където правителствата използват икономически и правни способи за постигане на тази цел. Концентрацията на медийна собственост създава пречки пред медийната свобода в Азербайджан, България, Унгария, Русия, Сърбия и Турция, отчита Съветът на Европа.

Отбелязва се, че в Унгария, България, Румъния и Босна и Херцеговина заради пандемията са били въведени ограничения в свободата на разпространение на информация, които скоро са били отменени. Допълва се, че у нас властите са въвели наказание със затвор за разпространение на „фалшиви новини“ при извънредно положение, но промените са отпаднали с вето на президента.

В пандемията България, Сърбия и Румъния са удвоили времето за отговор на въпроси по закона за достъп до информация, а в Унгария този срок е бил удължен трикратно. В Италия, Испания и Словения сроковете по този закон изобщо са отпаднали. Това е довело до затруднения за журналистите да набавят данни в бързо променяща се среда.

Посочва се, че заради пандемията са нараснали опитите за проследяване на гражданите, което допълнително ограничава възможностите за работа на журналистите и запазването на тайната на техните източници. Отбелязва се, че в България проверката на лични данни не подлежи на съдебен надзор.

Прегледана: 112463

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече