За кого да гласувам? И как да сваля Борисов…

0


Ако избирателят иска да свали Борисов и да прекрати дългогодишното му управление, трябва да гласува за партиите БСП, „Има такъв народ”, „Демократична България” и „Изправи се, мутри вън!”. Симпатизантите на тези партии се обвиняват помежду си, че са готови да се коалират с Борисов, но това са по-скоро безпочвени предизборни нападки.

На практика тези партии образуват заедно стабилно мнозинство над ГЕРБ и дори без да се коалират помежду си, правят невъзможен нов кабинет с Борисов начело.

Изборите в неделя посред пик на епидемичната вълна може да се окажат с ниска избирателна активност, но най-вероятно пред урните ще се явят близо половината от избирателите по списък, тоест до 3 млн. души.

Има и технически проблем – карантинираните не могат да гласуват, а към неделя те ще станат към 100 хил. Срокът да подадат искане за гласуване в мобилна урна изтече в сряда вечерта.
При 2,8-3 млн. гласоподаватели бариерата за влизане в парламента ще слезе доста ниско – към 100 хил. гласа, като се сметнат невалидни бюлетини и избралите „не гласувам за никого”.

При такова развитие на събитията в парламента могат да влязат и четири малки партии, не само две. При по-висока избирателна активност ВМРО беше на ръба, но с ниска избирателна активност са вътре. Дори има хипотетична вероятност

с купени гласове да влязат и други малки партии

Както е известно, купени и манипулирани гласове имат много по-малко значение на изборите при по-висока избирателна активност. При ниска активност, това може да помогнте на някоя бутикова частна партия.

Ако влязат повече малки партии в парламента обаче ще е удар по ГЕРБ и Борисов. Колкото по-малко партии влязат в парламента, толкова повече гласове ще преразпределят големите партии. И обратно – колкото повече малки партии влязат, толкова по-малко депутатски места ще имат големите партии. ГЕРБ може да слезе към 70 депутати с 30% от гласовете.

И избирателят може ясно да се ориентира – партиите, със сигурност подкрепящи Борисов, са ВМРО и „Воля“-НФСБ. Марешки-Симеонов са под въпрос да минат бариерата дори при ниска избирателна активност.

Дали ДПС ще подкрепи Борисов? Те винаги скрито и притворно участват в управлението, дори когато са опозиция. Но за да направи пак кабинет, на Борисов му трябват 121 депутати. ГЕРБ плюс ВМРО и ДПС ще са на ръба на 120 депутати. И такава коалиция може да има само неофициално, че как иначе ВМРО ще се прегърне с ДПС.

Въпреки някои прокоби из социалните мрежи, че партията „Има такъв народ” на Слави Трифонов можела да подкрепи Борисов за нов мандат, това няма да стане и са по-скоро предизборни спекулации. Същото се отнася за „Демократична България”, БСП и „Изправи се, мутри вън“. Никоя от тези партии няма да подкрепи нов кабинет на Борисов. Възможно е да подкрепят правителство, в което да участва ГЕРБ, но без Борисов да е премиер. Ще го нарекат експертно, програмно, на националното спасение или нещо подобно, но няма да е официална коалиция. И Борисов няма да е премиер.

При такова съотношение на силите,

за избирателя трябва да е ясно как да гласува

Ако иска да отстрани Борисов, трябва да гласува за БСП, „Има такъв народ”, „Демократична България”, „Изправи се, мутри вън!”.

Ако иска да даде отново управлението на Борисов, трябва да гласува за ГЕРБ, ВМРО, „Воля”-НФСБ.

Гласуването за ДПС е преди всичко етническо и тяхната политика е хем в опозиция, хем на власт. Така че по-скоро ще подкрепят Борисов, като се спазарят в своя изгода.

Всички останали партии са под чертата и който гласува за тях, гласът му ще бъде преразпределен към миналите над 4-процентната бариера. Същото се отнася и за негласувалите. Техните неизползвани гласове са делегиране на права върху партиите, които влизат в парламента. Все едно се преразпределят според техните проценти. Ако ГЕРБ и БСП вземат по 30% на изборите, на всеки 10 негласували, все едно по трима подаряват гласовете си на тези партии.

Ако пък се вдигне избирателната активност към 55%, от парламента може да отпадне и ВМРО, а онези партии с по 1-2% в социолигическите проучвания са напълно сигурни аутсайдери. Тогава ГЕРБ може да има и над 80 депутати, ако вземе 30% от гласовете. И пак е далеч от съставяне на мнозинство, ще му трябват още две партии.

Автор: Иван Бакалов

Източник: E-vestnik.bg

Прегледана: 84022

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече