Илия Вълков: Хората трябва да разберат, че ако няма добри медии, няма да има и работеща демокрация

0

„Слизането с едно стъпало надолу не е толкова драматично, по-притеснителното е, че въобще не излизаме от негативната част на класацията“. Това коментира в предаването „Преди всички“ Илия Вълков, журналист от Клуб Z и част от Асоциация на европейските журналисти за класацията на „Репортери без граници“. Според последните данни за свободата на медиите в България ние вече са на 112 място, като преди това страната ни беше позиция по-нагоре. 

„Трябва да се притесняваме от това, че въобще не излизаме от средата, в която се намираме. България е с най-лоши показатели и за Европа, но и за Балканите. Дори сме с по-лоши показатели по медийна свобода от тези в Албания и Северна Македония“.

По думите на Вълков класацията не е фалшива, защото страната ни има поредица от предупреждения през последните месеци от журналистическата организация, че у нас има сериозни проблеми в медийната свобода:

„Фокус на изследване на тази организация е натискът върху медиите и журналистите, а ние бяхме свидетели на такива случаи и по време на протестите миналата година. Другото нещо е, че ние като медии нямаме обща позиция като професионална общност какви са проблемите и как да ги решаваме. Журналистите сме изключително разединени и необединени около професионални стандарти и в отношението си към властта – едни правят честна журналистика, други играят ролята на бухалки на властта.

Според Илия Вълков, ако медиите не бъдат подкрепени от обществото, ще бъде много трудно да се прави критична и независима журналистика.

„Хората трябва също да разберат, че ако няма добри медии, няма да има и работеща демокрация, ние трябва да си върнем доверието на хората, защото има и много свестни журналисти.“

Прегледана: 104713

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече