Крахът на една епоха: Грешки на Нинова и партията на Слави потопиха БСП

0

Резултатът на БСП на тези избори е катастрофален, защото за втори път в най-новата ни история тя изпада до трета политическа сила. Първият път беше през 2001 г., когато върху политическата сцена се стовари царското цунами и чрез НДСВ народът наказа Иван Костов заради криминалната приватизация.

Причините за срива на лявата партия не са една и две, те са както обективни, така и субективни – лично на Корнелия Нинова. Безспорно излизането на терена на „Има такъв народ“ изигра сериозна роля за ниския изборен резултат на БСП, защото отне гласове и от нея. Но този факт просто трябва да бъде прибавен към все по-трудното възприемане на социалистите като алтернатива на управляващите и все по-лесното им причислявани към политическото статукво. И, ако досега обитателите

на меката „червена“ периферия

гласуваха за БСП поради липса на други приемливи варианти, участието на несистемните играчи като Слави Трифонов в парламентарния вот на 4 април ги привлече като магнит. Защото Мая Манолова и екстравагантната от идеологическа гледна точка коалиция „Изправи се! Мутри вън!“, също щипнаха доста от левия електорат.

Коронавирусът също изигра своята роля в изборите за за 45-ото Народно събрание. Нарастването на бройката на заразените и починалите в сложната пандемична обстановка накараха част от възрастните симпатизанти на социалистическата партия да си останат вкъщи, страхувайки се за здравето си. Още повече, че властимащите направиха всичко по силите си – чрез политически ходове, откровени лъжи и объркване на ваксинационния процес – да

докарат пика на кризата около изборния ден

и да наплашат максимално възрастните хора. С активното съучастие на т. нар. Национален оперативен щаб (НОЩ),  де!

Не бива да бъдат пренебрегвани и още няколко „обективни“ фактора – купеният и корпоративният вот, натискът и страхът, за които се твърди, че са били безпрецедентни на тези избори. Както и един „субективен“ фактор – в БСП е имало хора, които откровено са работили срещу интересите на партията си, защото били обидени на председателката й.

Но защо все пак БСП не можа да се наложи като алтернатива на ГЕРБ и порочния им модел на управление? След като „червените“ депутати внесоха пет вота на недоверие, по едно време напуснаха парламента за около три месеца, а в края на парламентарния мандат упорито не се регистрираха, за да участвата във формирането на кворума? И непрекъснато вдигаха публични скандали заради арогантното поведение на управляващите в парламента и откровено лобисткото им законодателство?

Слабостта им беше, че не докарваха до край нито един повдигнат щекотлив въпрос или засегната тема, която интересуваше обществото. Сякаш

шумната реактивност беше по-важна

от постигането на конкретен резултат.

А имаше и не малко безобразия на властта, които БСП откровено проспиваше. Странни бяха и разбирателствата в парламента за квотното разпределение при избора на различни регулаторни и контролни органи. Всичко това караше гражданите да се съмняват в искреността на опозицията и да я подозират в някакви задкулисни договорки с политическите й опоненти.

За слабите изборни резултати вина има и лидерът на БСП Корнелия Нинова. Вътрешнопартийната й опозиция веднага се закани, че ще поиска от нея да поеме политическата отговорност за провала. Тя не веднъж е обвинявана, че

води партията надясно

и че изпада в националистически уклони.

Още в нощта след вота, кметът на Перник Станислав Владимиров заяви, че ще бъде един  от хората, които ще поискат пряка отговорност от Корнелия Нинова и от ръководството на БСП в случай на неуспех.

„Когато ти си в идейна безпътица, когато си в организационна катастрофа, когато се опитваш силово да налагаш на структурите и листите, и мненията, и позициите, резултатът е точно такъв какъвто е в момента“, каза той.

По думите му Корнелия Нинова не е могла да разбере каква партия е БСП. Тя

много искала да изглежда като Бойко Борисов.

но той си направил собствена партия и в нея можел да прави каквото си иска. „Корнелия Нинова се опитва да превърне БСП в лидерска партия, но тук водещ е диалогът, вътрешнопартийната демокрация. Тя така и не е разбра, че партийните структури и органите на партията трябва да се уважават“, обобщи „диагнозата“ пернишкият градоначалник.

„Катастрофата за БСП беше предизвестена заради несъобразяване с действителността от актуалното ръководство, отсъствие на очертаване на ясна политическа платформа, интригантски отношения, търсене на „врагове с партиен билет“. Ако има за нещо, за което трябва да се съжалява, е, че в 45-ия парламент лявото е много малко“, каза бившият председател на партията Михаил Миков.

По думите му Нинова приема критиката като враждебно отношение към себе си, имало и отсъствие на колективното ръководство. Миков припомни, че Националният съвет не се е събирал от септември 2020 г., а решения се вземат на подпис. А това пречи на нормалната работа, защото в БСП водещо е колективното начало. 

За вътрешни крамоли намекна и анализаторът Валентин Вацев, според когото БСП се е превърнала в бойно поле между

Свидетелите на Станишев и Корнелистите от седмия ден!

Според социолога Юрий Асланов, голямата грешка на БСП била, че социалистите не са изразили ясна позиция по отношение на заявката за втори президентски мандат, направена от Румен Радев и Илияна Йотова. „Това нещо най-сериозно се отрази на отлива на подкрепа от БСП“, обясни Асланов и уточни, че Корнелия Нинова е трябвало да поеме отговорността: „Това беше оставката, която се очакваше, беше логично да бъде подадена“.

Все пак Корнелия Нинова беше първия партиен лидер, който събра смелост след вота, даде пресконференция и отговори на всички журналистически въпроси. Тя съобщи, че Изпълнителното бюро е поело политическата отговорност за загубата и е подало оставка. Нинова обаче няма да подаде оставка, за да не бъде хвърлена партията в хаос и вътрешни процедури през следващите изключително важни месеци.

„Бях избрана само преди шест месеца с голямо мнозинство в партията, но по-важното е, че предстоят формирането на парламент, изключително важни въпроси по управлението на държавата, а може и да се наложат предсрочни избори. Обсъдихме и преценихме в Бюрото, че в този момент не можем да оставим партията без председател и да влезем в пряк избор, който в следващите три месеца ще ни извади от активните политически процеси в страната“, обясни лидерката на БСП.

Това не е точно така, тъй като Нинова не е председател на БСП от шест месеца, когато беше преизбрана, а вече пета година. И реформата, която започна в партията още през първия си мандат, по принцип е правилна – да отстрани „гнилите ябълки“, които вредят на имиджа на БСП или колаборират с ГЕРБ, както и да даде път на младото поколение в Столетницата. Но очевидно грубите методи, с които действа, не са най-подходящите. Затова съпартийците й не я разбират. А агресивното й говорене и резкият поведенчески стил дразнят не само тях, но и левите симпатизанти.

Автор: Елизабет Дафинова

Източник: „Банкеръ“

Прегледана: 94509

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече