НАП подхвана кипъреца с отнетия бизнес в България

0

Всичките 16 фирми в България, управлявани от кипърския бизнесмен Харис Кунтурис, се проверяват от НАП, след като той поиска Европейската прокуратура да разследва как бизнеса му с фотоволтаици у нас е бил откраднат от партньорите му. Това съобщи самият той пред EURACTIV България.

НАП потвърди, че има проверки, но агенцията казва, че се проверяват само четири фирми и то по искане на Националната следствена служба заради висящо разследване за неплатени данъци. НАП няма право да откаже искане за проверка по течащо разследване.

По-рано през април Кунтурис разказа пред EURACTIV за превзетата му фирма, за последвалите юридически битки срещу бившите си сътрудници, които печели, но не постига почти нищо. Сега неговите надеждите му да свързани с разследване на Европейската прокуратура на Лаура Кьовеши.

Кунтурис казва, че след призива към Кьовеши НАП са поискали данъчни проверки проверки на дейността шест години назад на 16 фирми, на които е управител, като е бил даден срок от една седмица за предоставяне на необходимите документи.

Подобен случай на масирани проверки е имало, когато съдружниците му по негови думи му открадват формата през 2016 г., разказва той. Кунтурис е убеден, че съдружниците му се ползват с протекции във властта и съдебната система, но казва, че ще съобщи данни за това на европейската прокуратура, а не в медиите.

Самият Кунтурис казва, че срещу него лично не се води дело за неплатени данъци, защото той плаща данък върху доходите си в Кипър.

Проверяваните от НАП фирми са управлявани от него, но той не е техен собственик. Според него разследването е за продажба на имоти, защото основният му бизнес в страната е именно е в строителството на луксозни жилища. Той твърди, че имотите, за които тече разследване, още не са продадени и когато се продадат, ще се плати данък върху печалбата.

Досега в България е имало редица случаи, в които НАП е използвана като бухалка срещу неудобни бизнесмени. Така се случи с веригата “Хиполенд“ през лятото, когато НАП извършиха масирана проверка в деня, след като собственикът на компанията подкрепи протестите срещу правителството, а синът му е пострадал от действията на полицията срещу протестиращите.

Така се случи и пред 2013 година, когато НАП извърши пълна данъчна ревизия на всички членове на “Протестна мрежа“, които подадоха сигнала до прокуратурата за Делян Пеевски и връзките му с КТБ.

Събитията подсказват, че независимо от предстоящото излизане на ГЕРБ от властта, задкулисните механизми за защита на „свои“ срещу „чужди“ с употребата на държавния ресурс може и да се запазят.

Прегледана: 106387

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече