Скрихме им топката на европейските партии

0

Георги Готев, EURACTIV BULGARIA

След българските избори от 4 април изгубихме от поглед европейските политически семейства, които в миналото бяха гласовити при подобни събития. Положението е доста объркано и това е слабо казано.

От една страна е партията „победител“ ГЕРБ, която изглежда е без шанс да управлява. ГЕРБ е член на ЕНП, но в противниковия лагер е друга българска партия член на ЕНП – Демократи за силна България, която е част от Демократична България, която вероятно ще се появи в новото управление.

Затова за ЕНП се оказва невъзможно да излязат с членоразделно прессъобщение, в което да кажат нещо смислено за изборите в България. Да призовават ГЕРБ и Демократична България за единство само би дискредитирало ЕНП като чиновници, които са извън времето и пространството.

Втората най-голяма партия в България – „Има такъв народ“ на Слави Трифонов, още си няма политическо семейство. Изглежда, че мястото им е при либералите и центристите на АЛДЕ, но там от две десетилетия се помещава ДПС, с които „Има такъв народ“ са в антагонистични отношения.

Друг е въпросът какво либерално има в ДПС, но те са се настанили удобно на европейския центистки диван и няма да допуснат другиго от България. От АЛДЕ си мълчат, защото каквото и да кажат, някой в България ще ги насмете, както напоследък се случва често.

Най-шизофренична е ситуацията с Партията на Европейските социалисти, която по принцип би трябвало да подкрепя БСП, но лидерът на ПЕС Сергей Станишев води лична война с лидера на БСП Корнелия Нинова. Отделно може да се разсъждава какво общо има БСП, която напоследък залитна в посока на консерватизма и дори национал-социализма, с либералната ПЕС, която се бори най-вече за правата на ЛГБТ общностите и със заплахата от Москва.

С други думи, на тези избори българските политически партии нямаха абсолютно никаква полза от европейските политически семейства. Оказва се, че волю-неволю се оправят и без тях.

Прегледана: 99016

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече