Аламанов: Борисов така и не разбра, че не е женен за властта

0

До изборите на 11 юли България ще бъде управлявана от второто служебно правителство, назначено от президента Румен Радев. То бе представено на церемония днес в Гербовата зала на президентството.

За пръв път в най-новата ни история 45-тото Народно събрание беше разпуснато заради невъзможността да излъчи кабинет.

Служебното правителство встъпи в правомощията си на закрита за медии церемония в Министерския съвет, но това не е изненадващо на фона на последните месеци на кабинета на Борисов, коментира пред Радио София Любомир Аламанов от Център за анализи и кризисни комуникации (ЦАКК).

„Явно Борисов няма с какво да се похвали за 12 години управление, затова не иска да му бъдат задавани въпроси. Дори Орешарски, колкото и да му беше неприятно, не си позволяваше да бяга от въпросите. Сякаш виждаме синдрома на нацупеното дете, на което не му е купена играчка. Явно в атмосферата по високите етажи въздухът е разредена и не могат да осъзнаят, че никой не е оженен за властта завинаги.“

Според Аламанов администрацията и политиците са като същество, което се сърди на гражданите. Ако са достатъчно кадърни, представителите на тази класа, която напуска властта, ще си намерят работа.

Според доц. д-р Александър Христов от ЦАКК случилото се днес е продължение на некомуникацията на „Борисов 3“, предшествана от яростна свръхкомуникация преди това по темата за коронакризата.

Политическите комуникации трябва да са най-отворените за диалог. Това, което виждаме, е следствие на напрежението на бившите и настоящите или бившите и бъдещите. Това напрежение тлее отпреди 4 април, но през последните седмици нараства. „Между бившето и служебното правителство почти не може да има приемственост и знаем защо.“

Беше изпусната възможността от символа, който се крие в една церемония по предаването на властта, смята още доц. Христов. Не бива да се подценява значението на едно служебно правителство. Юридическите му задължения са едно на ръка. Но то може да отправи важни за обществото послания и сигнали за нормализация.

Според експертите хората ще очакват и промяна в комуникацията на новите лица в управлението – предоставяне на истинска, вярна информация – както за настоящата ситуация на икономическото и социалното състояние в България, така и за решенията за нейното бъдеще.

Прегледана: 120871

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече