Гарелов категоричен: Значителна част от клиентелата на ГЕРБ ще се разбяга

0

Ще има люта битка за първото място между ГЕРБ и „Има такъв народ“. Това каза в интервю за БНР журналистът Иван Гарелов.

Значителна част от клиентелата на ГЕРБ ще се разбяга. Тази партия започва да губи сили, тя е изградена върху клиентелистка основа. Когато не са на власт, ще търсят нови господари. Тези хора ще се разбягат“, заяви Гарелов в предаването „Нещо повече“. Той не допуска ГЕРБ да се върне във властта след изборите през юли.

Голяма част от блуждаещите гласоподавателите могат да се концентрират към партията с най-големи шансове да се наложи и да стане първа политическа сила – „Има такъв народ“, посочи Гарелов, който очаква значителен прилив на гласоподаватели за ИТН.

От ръкавите си Слави Трифонов вади интересни имена, той има експерти със сигурност, допълни журналистът.

Прилив на гласове Иван Гарелов прогнозира и за „Демократична България“, защото са провели „една от най-добрите кампании“ и имат ясни цели и позиции.

Относно третата протестна формация –  „Изправи се! Мутри вън!“, той заяви, че „те хвърлят сили, за да се изядат едни други“.

Ще има пренареждане, но то няма да е толкова чувствително, за да управлява само една партия, смята Иван Гарелов. Според него ще са необходими компромиси, какъвто е показал президентът с назначаването на служебния кабинет.

Със състава на служебното правителство президентът Румен Радев не само е уцелил точната мярка, но е направил нещо авангардно, задавайки посоки, смята Иван Гарелов.

„Той създаде някакъв модел на евентуален бъдещ кабинет, който ще отразява общата представителност на политическите сили в страната“, коментира Гарелов.

Иван Гарелов е на мнение, че подобен кабинет може да се окаже по-ефикасен от тяснопартиен кабинет, саботиран от други партии.

Журналистът одобри назначения като тези на министрите Янаки Стоилов и Бойко Рашков и отбеляза, че с Велислав Минеков няма да е скучно и той ще внася голям колорит. За министрите от миналия служебен кабинет, които присъстват и в сегашния, Иван Гарелов сподели свои впечатления, че са хора „наистина експерти“ и „скромни“.

Тази амалгама от личности гарантира добро управление, стига то да бъде последвано от политическите сили след изборите, обобщи Иван Гарелов.

Гарелов нарече изключително вредна  идеята за президентска република.

„Президентското управление е подходящо за много големи страни. В цяла Европа страните с размерите на България има парламентарно управление“, уточни той.

Прегледана: 121711

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече