Иво Инджов: Време е СБЖ да бъде проветрен!

0

Публикацията е от фейсбук страницата на Иво Инджов

БЪЛГАРИЯ Е НА 112 МЯСТО ПО МЕДИЙНА СВОБОДА, А СБЖ ОБСЪЖДА ДАЛИ ИМОТИТЕ МУ ДА СТАНАТ… ХОСПИСИ

Днес издържах само първите два часа на Общото събрание на СБЖ. Основна точка – отдаване под дългосрочен наем на имотите на съюза – два работещи и два неработещи, ако не греша, за срок от 10-20 години. Аргументи на ръководството и стопанската комисия – имотите трябва да се стопанисват, за да не се рушат (проблем, нерешен поне от 20 години!), да има прифоди за социални дейности, че и за творчески дори… Има и оферти от 4 оферти, едната предлага превръщане на 3 от хотелите в… хосписи…

Добре, нещо, което е твое, наистина трябва да се стопанисва. НО тук основният въпрос е: Трябва ли организация като СБЖ да се занимана с толкова много имоти, наследени от соца? Не е ли по-добре поне два от хотелите да бъдат продадени и с парите да се изчистят вски дългове, да се реновират двата хотела, добили огромна известност от времето на соца като „станция на МОЖ“ край Варна и едва тогава те да се отдадат под наем с право на ползване от членовете на съюза? Ако се продаде СБЖ-собственост, може да се учреди и фонд за:

– подпомагане на преследвани журналисти

– стипендии за перспективни млади журналисти

– да се финансират актуални медийни изследвания и т.н.

Знам, че темата за „нашите“ имоти е болезнена за журналистите пенсионери, каквито са мнозинството от членовете на съюза, че проблемът за финансирането на тромава структура като СБЖ става все по-труден и т.н.

Но не може животът на гози специфичен „творчески“ съюз да продължава да се върти около имотите както беше при Блъсковото управление. В същото време гласът на СБЖ се чува маргинално по акутните и хронифицирани проблеми на българската журналистика и медийната среда.

Не може, когато България е ня 112 място по свобода на медиите в света, два часа никой, освен авторът на тези редове, да не спомене този проблем.

Време е СБЖ да спре да бъде „имотна кантора“, да спре да бъде в плен на соцносталгията и културно-масовата самодейност. Съюзът трябва да се отвори към младите журналисти и да започне да върши приоритетно работата, присъща на сродните му организации:

– синдикална защита на журналисти

– програми за квалификация на журналисти

– активизъм в защита на свободата на медиите.

Време е СБЖ да бъде проветрен!

Прегледана: 123842

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече