МВР пратило и НАП на бития журналист Димитър Кенаров

0

Министерството на вътрешните работи е поискало от Националната агенция зa приходите да направи справка за журналиста Димитър Кенаров, който миналата година беше задържан незаконно и пребит от полицаи на протеста. Поводът за искането на МВР е делото, което пострадалият води срещу незаконния си арест, съобщава Асоциацията на европейските журналисти.

На 22 април МВР е поискало от съда да изиска справка от Националната агенция за приходите дали са внасяни “съответните данъци, здравни и социални осигуровки” от Димитър Кенаров и дали членува в Съюза на българските журналисти. „Последното ни отвежда към други времена, в които членството в една-единствена организация е имало характер на легитимация за професията. Димитър Кенаров е журналист с публикации в някои от най-авторитетните световни издания, получил множество отличия и стипендии“, посочва АЕЖ.

“Обстоятелствата какви данъци и социални осигуровки е заплащал Димитър Кенаров няма как да помогнат на съда да разбере дали задържането му е било законно или не. След като събирането на такава информация не преследва легитимна цел, очевидно МВР търси друг ефект – сплашване” обясни адвокатът на Кенаров Стоян Мадин. Той добави, че това е още един пример за това как МВР целенасочено нарушава правата на журналиста. 

АЕЖ настоява служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков да предприеме спешни действия по случая. На първо място, да разпореди оттеглянето на искането за проверка от НАП срещу Димитър Кенаров. На второ място, да възобновяви вътрешната проверка по случая, включително и да се провери добросъвестността на служителите, извършили първоначалната проверка, която приключи със скандални заключения за липса на нарушения.

„От АЕЖ намираме  за нужно служебният министър да разпореди и нови проверки за всички случаи на полицейско насилие и незаконни задържания по време на антиправителствени протести през лятото и есента на 2020 г., тъй като освен Кенаров, потърпевши бяха и други граждани“, пише още в позицията на Асоциацията.

„СЕГА“ припомня, че журналистът Димитър Кенаров беше незаконно задържан на 2 срещу 3 септември, докато отразяваше протеста под надслов „Велико народно въстание“. След задържането му е нанесен побой, който се доказва от издаденото медицинско и видимите тежки травми на мъжа. Вътрешна проверка на СДВР обаче не установи полицейско насилие, а единствено „административно нарушение във връзка с работа с документи“. Случаят беше заметен под килима и от прокуратурата, която отказа да образува разследване срещу полицаите и дори не успя да установи самоличността на служителите на реда, които са заснети във видео задържат Кенаров. 

Прегледана: 124137

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече