Методи Андреев: България достигна „невиждани висоти в герберската грандкорупция“

0

По време на управлението на Борисов България е достигнала „невиждани висоти в герберската грандкорупция“. ДАНС политически е обслужвала задкулисието – Делян Пеевската държава, държавата на Доган и Борисов. Това мнение изрази пред БНР бившият председател на Комисията по досиетата Методи Андреев.

„Непрекъснато скандални обществени поръчки, непрекъснато схеми за източване на европейски фондове. Именно по време на мандата на г-н Георгиев (досегашният шеф на ДАНС – бел. ред.), който е специалист по финансови престъпления и данъчни измами, станаха едни от най-корупционните проекти – случаят с „Автомагистрали“ и „Турски поток“. /…/ Това е причината хората да не вярват на ДАНС и да смятат ДАНС за служба, която прикрива, а не разкрива престъпления“, каза Андреев в предаването „Преди всички“.

Относно отстраняването на досегашния шеф на ДАНС Димитър Георгиев Андреев определи тезата на Георгиев, че това се случва заради разкриването на руски шпионски мрежи като „нелепости“.

„Ако въобще някой е проспал мрежите, шпионските, в случая и руските шпионски мрежи, това е именно той. Нека не забравяме, че той повече от 6 години управлява ДАНС и изведнъж в последната година и половина се събудиха и започнаха да хващат руски шпиони. Това са глупости.“

„Доброволно или не чак дотам доброволно той и неговите колеги – шефовете на ДАНС, се поставиха в полза, частна и политическа полза, за частна политическа употреба. ДАНС отдавна не е онази служба, която трябва да носи гордото име Държавна агенция за национална сигурност. ДАНС е място, където се събират компромати за политици. Тези компромати се събират в техния архив и когато е необходимо, съответните компромати влизат в употреба“, изтъкна Методи Андреев.

„Сменя се властта, сменя се премиерът на България, сменя се правителството. Ако той (Димитър Георгиев) се чувства действително началник на национална служба за сигурност, той би трябвало в деня, в който дойде новият премиер, да бъде при него на доклад. Защото новият премиер, за да вземе решения, трябва да е информиран не от кой да е – от съответния шеф на ДАН, на ДАР, на Военно разузнаване. Така постъпват нормалните ръководители на служби в нормалния свят.“

Прегледана: 121528

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече