Миролюба Бенатова: Борисов заблуди обществото, лъжейки го красиво

0

Страшно е фокусирането на тоталитарната нагласа на обществото в една фигура – била тя на Тодор Живков, Иван Костов, Симеон Сакскобургготски или Бойко Борисов. Това каза в интервю за предаването „Политически НЕкоректно“ Миролюба Бенатова, разследващ журналист, водещ на предаването „Алтернативата“ по TV1, дългогодишен репортер в bTV  и Нова телевизия, а преди това журналист във вестник „168 часа“.

Ние сме способни, склонни да вярваме, че живеем в държава, в която нещо се определя от един човек. Което е само по себе си страшно, защото сме го допуснали.“

Интересува ме къде изчезна посланието, свързано с Пеевски около Борисов в контекста на тази опорочена власт, заяви още Миролюба Бенатова.

Относно ролята на журналистиката в създаването на мита за Бойко Борисов – Бенатова подчерта:

„Вероятно всички имаме грях и като професионалисти, и като общество. Да, вероятно той е успял да заблуди обществото, лъжейки го красиво.“

Ако назад във времето за по-малък кръг от хора е било ясно, че „това е една фалшива обвивка“, то днес вероятно много по-голяма част от обществото си дава сметка, че това, което тази личност говори, не отговаря на онова, което върши, допълни тя.

„Когато той се появи в МВР като главен секретар, към него имаше интерес, защото беше нетипична фигура към този момент. Неговата непринуденост, в началото изключителна плахост и неувереност, опит да нарича нещата с истинските им имена, което тогава звучеше естествено, звучеше искрено, това направи Бойко Борисов желан събеседник и харесван от аудитория“, спомня си Бенатова.

Покрай провеждането на прозрачни избори, което е основна задача на служебното правителство, може би ще бъдат осветени някои феодали по места, защото изборите са лакмус за местните зависимости, смята Миролюба Бенатова.

„На местно ниво се знае всичко, но обикновено ръководството определя дали се работи по едни хора или не се работи, казано на жаргон.“

Не вярвам, че има толкова драстично разделение в черно-бяло на добри и лоши, подчерта журналистът. Относно смяната на ръководни фигури във вътрешното министерство Миролюба Бенатова заяви, че „дали е реваншизъм или принципна промяна – става ясно от действията, които ще последват.“

Най-потресаващото е, че тези хора смятат за нормално и естествено държавната власт да им слугува“, така Бенатова коментира огласеното в парламентарната комисия за ревизия на досегашното управление.

Прегледана: 124528

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече