„Раздаването на безвъзмездни ковид-помощи е зловреден популизъм“

0

Раздаването на безвъзмездни помощи на калпак като подкрепа в ковид-пандемията, без анализ и проучване, е зловреден популизъм. Наливането на тези средства не е ефективно, напротив вреди сериозно на икономиката.

Това предупредиха икономисти от Съвета по икономически и публични политики. На пресконференция те представиха социологическо проучване, проведено съвместно с агенция „Тренд“, с въпрос: „Ако държавата предостави на всеки български гражданин сумата от 1400 лева, вие лично какво бихте направили с тези пари?“

Проучването, направено сред 1008 българи, е по повод модела на подпомагане в САЩ, където бяха раздадени по 1400 долара на определени групи от хора.

Резултатите от анкетата в България показват, че масово хората биха дали тези средства за дейности, недопринасящи с нищо за икономическото развитие. Така например 28% от хората биха похарчили тези пари за ремонт на жилището, също 28% – биха платили битови сметки, 27% – за погасяване на банкови заеми, и още толкова – за храна. 23% от анкетираните биха спестили парите, а 25% – ще ги използват за пътувания.

Минимален е процентът на тези, които биха инвестирали в бизнес или пък на финансовите пазари, което би довело до реален икономически ефект, посочват икономистите от Съвета по икономически и публични политики. Те са изненадани, че инвестирането в образование също не е приоритет за българите, въпреки, че това е пътят към подобряване на производителността и по-високи заплати.

„Показваме, че с разходването на едни подобни средства, които на пръв поглед звучат страхотно, ефективността по линия на икономически растеж ще е много ниска. В същото време в крайна сметка тежко ще се влоши фискалната стабилност – дефицитът ще нарасне, а оттам и дълга на България. За голямо съжаление българските политици изобщо не си правят труда да направят подобно проучване. Въпреки това виждаме щедри обещания от почти всяка политическа формация за раздаване на страшно много средства и изключително мащабни социални политики. Лично аз мога да определя като зловреден популизъм, който сега в предизборната кампания очаквам да се увеличи“, обясни икономистът Владимир Сиркаров.

От Съвета за икономически и публични политики разкритикуваха раздаването на 50 лв. добавка към пенсионерите, които не са най-пострадалата част от населението в икономическата ковид-криза. „В същото време това утежнява фиска, без да има никакъв ефект за икономическия растеж. Политическите партии, които лансират подобни мерки печелят единствено краткосрочни дивиденти“, коментира Сиркаров.

Икономистът Михаил Кръстев представи сравнение на данните от анализа с тези на САЩ. От тях става ясно, че докато над 50% от българите ще разходват финансовата помощ за основни стоки и услуги, то в САЩ това биха направили едва 23%. По отношение на спестяването им у нас това ще направят 23%, а в САЩ 37%.

По-голям е делът американците, които ще използват парите за погасяване на дългове – 37%, за разлика от посочилите тази опция у нас – 28%. Никой от анкетираните в САЩ получатели на помощи не смята да ги вложи в ремонти, докато у нас този процент е 28%.

Прегледана: 121233

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече