80 удара с камшик и 2,5 г. затвор за иранска журналистка заради „пропаганда и клевета“

0

Две години и половина затвор и 80 удара с камшик – това гласи новата присъда срещу иранската активистка и журналистка Наргес Мохамади. Едва през октомври 2020 тя излезе от затвора след пет години лишаване от свобода.

Източник: Дойче Веле

30 месеца затвор и 80 удара с камшик, гласи новата присъда срещу иранската журналистка и активистка за човешки права Наргес Мохамади. Нейният адвокат Махмуд Бехсади-Рад потвърди медийните информации, според които Мохамади е била осъдена заради „пропаганда срещу политическата система“ в Иран, „клевета“ и „въстание срещу администрацията на затвора“.

Мъчения и изтезания в затвора

Според техеранския вестник „Доверие“, обвиненията срещу Мохамади са отправени заради съставена от нея декларация срещу смъртното наказание. Освен това тя е отправила „необосновани обвинения“ за мъчения и изтезания по време на задържането си в затвора Евин в Техеран и е организирала стачка. Наргес Мохамади твърди, че в затвора е била бита и измъчвана, поради което е подала оплакване.

Според организацията „Репортери без граници“, Мохамади е била преместена против волята ѝ от техеранския затвор Евин в затвор в северозападния ирански град Занджан. По думите на адвоката ѝ, тя е подала оплакване и срещу това, но то е било отхвърлено.

„Вместо да разгледат нейните оплаквания, те просто са завели ново дело срещу моята клиентка“, критикува Бехсади-Рад. По думите му, на фона на актуалните „обстоятелства“ Мохамади няма да обжалва новата присъда. Той не посочи подробности.

Това е „притеснително“

ЕС нарече подхода на иранското правосъдие „притеснителен“. Случаят на активистката Мохамади трябва да бъде проверен, „придържайки се към международното хуманитарно право“ и взимайки предвид влошеното ѝ здравословно състояние, настоя говорител на Общността.

В Иран 49-годишната журналистка и активиска е известна с битката си срещу смъртното наказание. Бившата говорителка на иранския Център за защитници на човешки права беше арестувана през май 2015 и осъдена на 16 години затвор заради „основаването на нелегална организация“. Тя беше пусната на свобода през октомври 2020 след намаляване на присъдата ѝ.

Прегледана: 126156

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече