Калин Славов за изборите в Благоевград: За първи път има лишен от машинации вот

0

Липсата на изявен кандидат на избори кара клиентелисткия бизнес, който търси близост с новата власт, да подкрепя първите 4-5 в състезанието. Това генерира парични потоци, които нямам как да отидат на друго място в кампанията, освен в машинации„. Такъв пример и за местни, и за парламентарни избори даде в интервю пред БНР Калин Славов, изпълнителен директор на “Прозрачност без граници”.

Така той обясни и наблюдението си, че настоящата предизборна кампания за 46-ия парламент е много напрегната, „макар вълнението да е под повърхността“.

По думите на Славов не бива местните избори в Благоевград да се определят като прецедент, защото не е правилно заключението, че сякаш за пръв път има лишен от машинации вот.

Една от основните причини, за да може да бъде реализиран купеният вот, е броенето на резултатите по секции. Т.е. всеки възложител знае дали е получил поръчаните гласове в секцията. Това се случва на принципа на контролираните общности. Така се получава връзка – дадени средства и получени гласове. Докато не бъде отстранена тази основна причина – броенето по секции – този дефект ще съществува. Това ще стане с т.нар. преброителни центрове“. 

Прегледана: 155855

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече