Кьовеши обяви, че вече има сигнали и от България в европейската прокуратура

0

Вече сме получили дела от националните власти и от ОЛАФ. Става дума за 300 случая и 120 частни жалби. Част от тях са от България, но не всички. Сигурна съм, че процесът от България към Европрокуратурата ще бъде ускорен, каза на пресконференция днес европейският главен прокурор Лаура Кьовеши, цитирана от БТА.

Ще се вземе решение от коя компетенция са сигналите, които получаваме. Но ако има достатъчно информация, ще започнем разследване по всеки от тях, посочи още тя.

Ако българите имат сигнали, които са важни за нас, могат да ги докладват направо на Европейската прокуратура, каза Кьовеши и допълни, че само една независима съдебна власт може да въздаде правосъдие.

Кьовеши обеща, че ако някой политик се обади на делегиран европейски прокурор, за да му оказва намеса, тя ще направи всичко възможно този случай да стане публичен.

Следващата сряда започва нова процедура по подбор на нови служители за Европейската прокуратурата и вече сме се разбрали какви да са критериите, каза Кьовеши.

Тези прокурори трябва да са независими и да имат достатъчно опит в борбата с корупцията, прането на пари и всички престъпления от юрисдикцията на Европейската прокуратура. Надявам се скоро да има ново предложение от България за тези позиции, допълни тя.

Тя припомни, че съставът за България не е напълно запълнен. Нужни са още шестима делегирани прокурори, които да бъдат назначени за службата в София, както и следователи и разследващи служители. След срещите вчера и днес вече има конструктивно решение.

Прегледана: 147738

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече