„САЩ не вярват, че България може да се бори с корупцията“

0

Законът „Магнитски“ е извънредна мярка, направена за такива държави, за които САЩ не вярва, че съществуващите власти ще се отнесат сериозно съм нарушаване на човешките права или корупция. Това каза в ефира на радио София програмният директор на Центъра за либерални стратегии Даниел Смилов.

„Самият факт, че към България се прилага закона „Магнитски“ по мащабен начин е послание, че няма доверие към институциите, които трябва да защитават правата на човека и да се борят с корупцията. Това не може да бъде добро послание за една държава. Допълнително срива имиджа й“, добави Смилов.

По думите му, Съединените щати се опитват да помогнат на гражданското общество да преодолее захвата на държавата от определени бизнеси и политически партии.

„Корупцията предполага две страни. САЩ се фокусираха върху едната страната – Васил Божков, Делян Пеевски. Самият факт, че се вадят две лица за които българската прокуратура не е предприела никакви действия – Пеевски и Илко Желязков, слагат „петна“ на нашите служби, които трябва да пазят държавата от корупция. Посланието е, че тези органи не си вършат работата. Щом такъв тип корупционни практики са стигали до върховете на държавата е ясно, че те са се разпространили и съпротивата ще бъде много сериозна. Не бива да се мисли, че с този ход на американското финансово министерство всичко ще бъде решено. Трябват много усилия – политически и в съдебната система“, категоричен е Даниел Смилов.

Прегледана: 144519

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече