Стъки бил българският Навални: Когато връзката с реалността се скъса

0

Стъки бил българският Навални. Но може би Марешки прилича повече на руския опозиционер? А Иван Гешев бил българската Лаура Кьовеши. Остава Бойко Борисов да се оприличи на Нелсън Мандела.

Коментар на Петър Чолаков за Дойче Веле

В България обичаме да сравняваме родните знаменитости с изтъкнатите представители на големите нации. ММА боецът Станислав Недков-Стъки и лидерът на „Воля“ Веселин Марешки например са в задочен спор кой от тях е „българският Навални“. В крайна сметка, щом имаме „кандидати“ за „българския Синатра“ и „българския Елвис“, защо да няма и наш „аналог“ на руския опозиционен лидер?

Да оставим настрани липсата на скромност. Работата е там, че Навални в продължение на години се съпротивлява на един окопал се във властта авторитарен режим, рискувайки всичко, дори физическото си оцеляване. Но същото не може сериозно да се твърди за Стъки и Марешки. Всъщност и за двамата остава подозрението, че са били приближени на управлението на ГЕРБ, за което 90% от българите посочват, че „има корупционен проблем“ (според „Трансперънси интернешънъл“).

Боец против или за ГЕРБ? 

От една страна ММА боецът, политолог и кандидат за президент Недков твърди, че не е свързан с ГЕРБ. От друга, той използва реторика, която напълно съвпада с тази на партията на Борисов, която с кратки антракти управляваше повече от десетилетие. След изборите на 4 април 2021 Недков патетично заяви, че правителство, в което не участват ГЕРБ и Борисов, ще е „подмяна на вота и пладнешки грабеж“; заплаши, че ще дойдат на власт „хора без CV-та и мутреси“, което щяло да доведе „до спиране на еврофондовете“.

Като лидер на новоучреденото Консервативно-патриотично движение, което издигна кандидатурата му за държавен глава, Станислав Недков атакува президента Румен Радев със същите фрази, които се чуват от Бойко Борисов и неговите приближени.

Щом служебният кабинет съобщи, че разполага с документи, които пораждат съмнението, че г-н Недков е бил сред „бенефициентите“ на модела ГЕРБ-ДПС, получавайки в съмнителни конкурси над 1 милион лева, Недков нахлу, придружен от здрави момчета, в кабинета на министъра на спорта, за да „иска обяснения“. Дали г-н Недков е получил суми от държавата чрез нагласени конкурси – това ще каже съдът. Ала борците за законност и демокрация не би трябвало да броят хулиганските си прояви за „трудов стаж“.

А ако Борисов се обяви за българския Мандела?

Месеци преди Станислав Недков, и Веселин Марешки се оприличи на Навални. Що се отнася до г-н Марешки, осъден на 4 години затвор за рекет – фактът е, че той не успя да разсее съмненията, че в 44-ото Народно събрание „Воля“ бе по-често патерица на коалицията между ГЕРБ и ОП. Дали г-н Марешки е бил „мотивиран“ да подкрепя бившите управляващи чрез дамоклевия меч на завладяната от олигархични интереси съдебна система, или не – това е важен въпрос, на който трудно можем да дадем категоричен отговор. Но при всяко положение и той е твърде далеч от облика на борец против статуквото, поради което сравнението с Навални е нелепо.

По принцип, сравненията на българските изтъкнати личности с тези на големите нации силно намирисват на провинциални комплекси. Добре е също, когато се правят паралели, да не се изпуска съвсем нишката, която свързва полето на въображението с реалността. Вече чухме магистрати да наричат Иван Гешев „българската Кьовеши“, а Борисов сравни идването на власт на служебното правителство с 9-ти септември. Остава само лидерът на ГЕРБ, който навсякъде се жалва, че е обект на репресии – въпреки множеството категорични данни, че управлението му е замесено в тежки корупционни скандали и други престъпления – да се обяви за българския Нелсън Мандела. 

Прегледана: 157875

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече