Борисов преиначи доклада на ОССЕ за изборите

0

В кампанията си да убедят избирателите, че вотът на 11 юли ще бъде опорочен, бившите управляващи от ГЕРБ продължиха да намесват и манипулират междинния доклад на мисията за наблюдение на изборите, пратена от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) у нас. Първо това направиха кандидат-депутатите от партията, а в четвъртък документа преиначи и водачът им Бойко Борисов.

Пред поддръжници на ГЕРБ в Шумен експремиерът първо обяви, че международните наблюдатели са признали предните избори на 4 април, които неговата партия организира, за честни и почтени. След което добави: „Сега казват така – приемането на задължително машинно гласуване е станало без обществени консултации и твърде бързо. Те го казват, не аз.”

От междинния доклад (текстът – тук) обаче става пределно ясно, че наблюдателите всъщност са записали в него не своите мнения – да си съставят такива все още е твърде рано. Вместо това те цитират свои разговори със „събеседници” и „заинтересовани страни” – очевидно местни наблюдатели, а може би дори участници във вота.

Ето и как всъщност звучи в документа твърдението, което Борисов се преструва, че цитира: „Много от събеседниците на ОМНИ/СДИПЧ считат измененията за подобрения, но някои от тях отбелязват, че при твърде бързия процес на приемането им не е имало достатъчно обществени консултации, което би могло да доведе до по-слабо разбиране на заинтересованите страни на нововъведените процедури, особено във връзка с използването на машинно гласуване.” ОМНИ/СДИПЧ означава Ограничена мисия за наблюдение на изборите/Служба за демократични институции и права на човека.

Ето и следващата извадка, както твърди Борисов, от документа: „В доклада си те поставят под въпрос капацитета на новата ЦИК да се справи с организацията на вота. Аз съм сигурен, че те ще се справят с машинациите, не с организацията” – това прочете вождът на ГЕРБ под аплаузите на симпатизантите си. В същинския доклад обаче наблюдателите отново споделят позицията на хора, които са интервюирали: „Няколко от събеседниците на ОМНИ/СДИПЧ поставиха под въпрос капацитета на изборната администрация да осъществи ефективно предвиденото по закон разширено прилагане на машинно гласуване.”

И още едно твърдение на Борисов: „Наблюдателите на ОССЕ се опасяват и от потенциалната възможност за гласуване на един избирател повече от веднъж. Те се опасяват, а ние? Какво ни остава на нас?” Но в доклада пише: „Някои категории избиратели могат да бъдат добавени в избирателните списъци в самия ден на изборите, което, според някои от събеседниците на ОМНИ/СДИПЧ, би могло да доведе до гласуване повече от веднъж.”

Очевидно е, че бившите управляващи са решени да използват своята преиначена версия на доклада и занапред в кампанията си.

Людмил Илиев, в. Сега

Прегледана: 156090

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече