Българчета шашнаха астронавти с въпроса „Могат ли кокошките да снасят яйца в орбитата около Земята“

0

Източник: euractiv.bg

Могат ли кокошките да снасят яйца в орбитата около Земята? Ако могат, дали яйцата ще бъдат ли изкривени по някакъв начин? С този въпрос българските деца успяха да изненадат астронавтите от Международната космическа станция. Отговор нямаше, но може би въпросът ще провокира нов експеримент.

“Чудесен въпрос, може би ще трябва да го докажем експериментално. Имали сме птици в космоса, но никога не сме правили такъв експеримент”, отговориха астронавтите..

За пръв път български деца участваха в понеделник, 26 юли, във видеоконферентна връзка с Международната космическа станция. Двама астронавти от НАСА и Европейската космическа агенция Марк Ванде Хей и Тома Песке отговаряха на въпросите на деца от България на възраст между 6 и 19 г., които бяха избрани с конкурс.

Условието беше всеки въпрос да е уникален и зададен по такъв начин, че отговорът му да не може да бъде открит в Гугъл.

Домакин на разговора бе “София Тех Парк”, а организатори – Посолството на САЩ, Атлантическия Клуб в България и с още 30 партньори с дейност в областта на науката и технологиите.

Събитието „Ало, Космос! Говори България!“ започна в понеделник сутринта с лекции и презентации. Децата се запознаха с известния български учител по физика Теодосий Теодосиев и с учени от БАН, а първият ни космонавт Георги Иванов и посланикът на САЩ Херо Мустафа бяха гости на събитието. Президентът на Атлантическия клуб Соломон Паси заяви, че следващата голяма цел на България е да имаме трети български астронавт.

В Космоса не палим свещички

Въпросите на децата накараха астронавтите са да се усмихват. На въпрос: “Как празнувате рождените си дни в Космоса?” Отговорът беше: “Мога да ти кажа това, което не правим – не палим свещички.”

На въпроса какво би донесъл един астронавт от Космоса като подарък за дете? Отговорът беше: “Ако има дете в Космоса или пък е живяло през целия си живот там, аз бих му дал бастун, за да може да ходи по-стабилно”.

Едно от децата се интересуваше, ако построим асансьор до Космоса, колко ще бъде висок. Астронавтите отговориха, че трябва да имаме материали с необходимата здравина и това е реално да се случи към края на  века.

Някои от децата зададоха сериозни въпроси, които изненадаха приятно астронавтите. “В Космоса имате ли такова различно метеорологично време като на Земята?

“Да, на практика има нещо такова, но то не зависи от водата. Времето на Земята е свързано най-вече с водата, а тук по-скоро имаме частици, които валят от слънцето”, отговориха астронавтите.

“Казват, че Вселената е безкрайна и се разширява, но как нещо безкрайно може да се разширява“ – попита 10-годишно момче. “Много труден въпрос, хубавото на науката е, че се опитва да намери отговор на тези въпроси. Може би представител на твоето поколение ще ги даде“, отговориха астронавтите.

Бъдещите учени искаха да знаят дали е много страшно да излезеш в отрития Космос извън станцията, как МКС оцелява при “бомбардировките” с космически боклук, как да живеем по-екосъобразно,  възможно ли се предскажат бъдещи събития, които биха застрашили земята, вярно ли е, че на Юпитер от небето валят диаманти и кога ще позволят на на децата да пътуват в Космоса.

“Страшничко е да излезеш в открития Космос, защото не си защитен от дебелите стени на Международната космическа станция и няма нищо, което да те предпазва от нещата внавън. Под краката си виждаш една безкрайна празнота, но когато преодолееш този страх, чувството е невероятно, а ако се обърнеш с гръб към космическата станция започваш да се чувстваш като космически кораб”, разказа астронавтът Тома Песке от Европейската космическа агенция.

Когато разговорът с астронавтите приключи, децата, които зададоха въпроси и другите участници  в конкурса получиха сертификати и медали, на които пише “До Международната космическа станция и обратно”. Един от участниците – Румен Кожухаров, спечели 50-минутен полет с пилота Николай Калайджиев над Седемте рилски езера.

“Сигурен съм, че един от следващите български астронавти е тук сред нас”, каза той преди да бъде осъществена връзката с космическата станция.

Не спирайте да мечтаете

Посланикът на САЩ пожела на българските деца никога да не престават да се стремят към звездите.  Тя отбеляза, че събитието е показателно за дълбоката връзка между двете ни страни в областта на науката и образованието.

“САЩ и България си сътрудничат във всички STEM области, това сътрудничество показва какво можем да постигнем когато работим заедно и когато следваме нашата естествена любознателност”, каза още Херо Мустафа. STEM е специална учебна програма, която се фокусира върху науката (science), технологиите (technology), инженерство (engineering) и математиката (mathematics).

Министърът на образованието Николай Денков пожела на децата да не спират да мечтаят, а институциите да направят необходимото, за да станат техните мечти реалност.

Прегледана: 161770

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече