Вижте откровените лъжи в кампанията на ГЕРБ черно на бяло

0

Управлявалата 12 години партия залага на личната харизма и „гушкането“ на лидера си, а не на модерна икономика и спазване на човешките права, пише PR експертът Любомир Аламанов във фейсбук страницата си:

Една седмица до изборите. Борисов отново превзе кампанията на ГЕРБ в отчаян опит да й даде някаква посока. Напълно разбираемо, разкритията на безобразията и застоя от последните 12 години оставиха даже неговите фенове леко стъписани.

За да се помогне в избора дали да се гласува за тази партия, да направим кратък анализ какво говорят, какво е реалното положение и какво липсва.

Група А. Неща, които ГЕРБ описват като успехи за 12 години:

1. Повишили минималната заплата.

Истината е, че са задължили едни хора да дават повече пари на други хора за същата работа. Или, ако говорим за държавната и общинските администрации, от нашите пари да се вземат повече пари за по-голяма и по-неефективна администрация. Т.е. нищо не са повишили, а само са преразпределили.

2. Повишили средната работна заплата.

Истината е, че когато се повиши минималната стойност на един параметър, то и средната стойност също се повишава. Елементарна математика от 4и клас. Нищо не са повишили. Само съобщават резултат от преразпределянето от предишната точка.

3. Дали пари за пенсиите.

Истината е, че нищо не са дали. ГЕРБ не дават пари. Те само преразпределят нашите пари. Освен това объркаха пенсионната реформа, Горанов направи възможно прехвърляне на индивидуалните партиди от частните фондове обратно в държавното осигуряване. И никой не казваше, че всяка година от нашите пари се изливат около шест милиарда лева за покриване на дупката в НОИ, за да могат да се платят пенсиите. Всичко само от нашите пари.

4. Построили магистрали.

Истината е, че нищо не са построили. Партиите не строят. Партиите използват нашите пари, от нашите данъци, за да ги разпределят, както си искат. Под прикритие на оправданието, че строят магистрали, много милиарди са били раздадени на няколко фирми авансово, без понякога да има даже одобрен проект какво ще се строи.

5. Построили пречиствателни станции.

Истината е, че са изпросили много милиарди от евро-фондовете, т.е. от данъците на всички европейски граждани. И голяма част от тези средства, вместо да се направят реформи или да се направят иновации или да се стимулира икономиката, са се изразходвали непрозрачно за канализация и пречиствателни станции. Твърдят, че са направили 250 пречиствателни станции, но по данни на НСИ в цяла България има само 179.

6. Само ГЕРБ защитава демокрацията.

Истината е, че по време на правителствата на Борисов имаше най-ярко отстъпление от основите на демокрацията. Институциите бяха превзети и загубиха самостоятелността си. Изпълнителната власт правеше каквото си иска и не се съобразяваше със законодателната. Последните две години Борисов се подиграваше на Народното събрание и отказваше да отиде на отчет, а депутатите на ГЕРБ го бранеха с телата си като войници под Сталинград.

7. ГЕРБ са най-можещи да управляват.

Истината е, че по време на правителствата на Борисов се извърши най-голямата подмяна на специалисти с пенсионирани военни, полицаи и партийни дейци. От това време ще се запомни израза „Назначават ги, че са верни, затова не може да се иска да работят като кадърни“. „Калинки“ стана нарицателно. Бяха „изкупени“ кадри от други партии, с променлив успех. А някои бивши доносници от ДС само завършват тъжната картина на капацитетната мощ на ГЕРБ.

Група Б. Какво реално ни оставиха за 12 години управление:

1. Докладите по Магнитски, докладите на Европейски институции, двоен и понякога троен механизъм за наблюдение – оставиха ни като емблема за най-корумпираната страна в ЕС.

2. 112 място по свобода на журналистиката. Никога не е имало такова превземане, купуване и сплашване на медии и журналисти.

3. Тотална бъркотия в законодателството. Само един пример – собственикът на компания или банка не може да смени оперативното ръководство, което може би краде, заради зле написан закон. 75% от законите, написани от 44-то Народно събрани, са приети чрез Преходни и заключителни разпоредби на други закони. Т.е. без реална Оценка на въздействие, без Обществено обсъждане, без нищо. Даже са скрити и оплетени толкова много, че обикновен човек не може да се ориентира. Което се приближава опасно до „правно изнасилване“ на гражданите.

4. Огромни държавни мастодонти, излезли сякаш от Развития социализъм, поглъщащи милиарди без контрол или реална отчетност. Магистралите, БДЖ, язовирите, ВиК дружествата, енергетиката, огромна част от цялата ни икономика отново става държавна.

5. Зле работещи и зависими институции. Които не проверяват и не наказват други институции за зле свършена работа. А наказват само враговете на ГЕРБ. Навсякъде верни хора, няма значение от подготвеността им. Важното е да са верни на Партията. Или да са роднини на Партията. Спомнете си КЗК срещу Хиполенд по анонимен фалшив сигнал на краен потребител. А по закон и по Устройствен правилник, КЗК не работи с крайни потребители. Но трябваше да се удари компания, която протестира срещу ГЕРБ.

6. Прокуратура, която прави каквото си иска. Ако иска, влиза и арестува хора, които са само набедени. След това всички плащаме глобите, съдът като отмени незаконните арести. Или пък обратното, отказва да разследва очевидни престъпления като търговия с влияние, заплахи, необичайно много кюлчета злато в чекмеджета и т.н. И никой, и нищо не е в състояние да я накара да извърши тези проверки.

7. Няма сериозни инвеститори. Не говорим за завод или два, или логистичен център. Говорим за огромните финансови фондове, които инвестират парите на хората и компаниите от цял свят. България се заобикаля отдалеч и никой не иска да дойде тук. Даже огромни ИТ компании като „Гугъл“ и „Майкрософт“ си направиха дейта-центровете в Гърция и Румъния, сякаш нас ни няма. За световните финанси ние сме като в стария виц: На румъно-гръцката граница всичко е спокойно.

В. Какво няма в предизборните послания на ГЕРБ:

1. Няма извинение за пропуснатите 12 години, нито визия за бъдещето.

2. Няма реална идея как да намали административната тежест върху компаниите. Ако имаха, щяха да го направят за последните 12 години.

3. Няма идея за реформа в здравеопазването и Бърза помощ. Ако имаха, щяха да го направят за последните 12 години.

4. Няма идея как да се направи електронното управление. Ако имаха, щяха да го направят за последните 12 години.

5. Няма идея за съдебна реформа в цялост. Ако имаха, щяха да го направят за последните 12 години.

6. Няма идея за административна реформа. Ако имаха, щяха да го направят за последните 12 години.

7. Няма идея за защитаване на основна ценност на демокрацията – правата на човека. Ако имаха, щяха да го направят за последните 12 години.

Като цяло: Не се вижда кампания на дясна, западно ориентирана, про-европейска партия от модерен тип, а по-скоро на лява, централизирана, източно ориентирана, анти-европейска феодална структура, която разчита на личната харизма и на иновативния комуникационен инструмент „гушкане“ на лидера си, а не на модерна икономика и спазване на човешките права.

Още ли мислите да гласувате за това?

Прегледана: 159170

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече