Коментар: Под претекст борба с тероризма софтуер за проследяване се използва и за други цели

0

„Много е сериозно това, че уязвимости в смартфоните биват използвани, за да получават пълен контрол правителства и да ги следят. И това винаги, винаги, винаги под претекст борба с тероризма. Само че никога няма данни за това колко терористични атентати е предотвратило.“ Това каза пред БНР IT експертът Божидар Божанов. Той анализира казуса с проследяването на стотици журналисти, граждански активисти и опозиционери с помощта на израелски шпионски софтуер.

През опорната точка, че се бори тероризма, подобен софтуер се използва и за други цели, допълни Божанов.

По повод някои от сведенията той уточни, че най-вероятно част от технологичната работа е била аутсорсната в България. Очаквано и нормално е да изнесеш част от развойната си дейност тук с оглед на капацитета на страната в IT сектора, има обаче и етична страна на това да правиш софтуер за подслушване и следене, коментира Божанов в предаването „Преди всички“.

„Дали тази дейност репутационно е добра за България – по-скоро не.“

Ако една държава е платила за въпросния софтуер, то този трансфер съществува и може да бъде проследен, посочи още Божанов.

Само проследяването на парите няма да е достатъчно. Трябва да се види кой го е използвал, как го е използвал. При този тип софтуер това е малко по-трудно, тъй като целта му е и да се „скрие“.

Ще е още по-голям скандал, ако израелската компания производител е в течение на целия централизиран списък, заяви експертът.

Като част от проблема той изтъкна, че се използват уязвимости на телефона, за които ние не знаем. Използват се и уязвимости, някои от които през годините са били коригирани, поясни Божидар Божанов.

„Дали в Android всички устройства и всички версии на операционната  система са уязвими, предстои да се направи анализ. Така или иначе търговията с тези уязвимости, откриването им от частни компании, продаването им на правителства и не само, е нещо, за което трябва сериозно да се замисли международната общност. Това трябва да бъде забранено, защото никога не води до нещо добро. Ние си мислим, че само „добрите“ ще ползват някаква дупка, някаква слабост в криптографията. Това не е така. Никога само добрите нямат достъп до него.“

Прегледана: 160065

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече